In de huidige tijd waarin ons geld op onze spaarrekening natuurlijk helemaal niets meer oplevert en zelfs minder waard wordt, zoeken we steeds vaker naar alternatieven. Zo kun je ervoor kiezen om je geld te laten staan, maar is het natuurlijk vele malen verstandiger om je geld voor je aan het werk te zetten. Een laagdrempelige manier om dit te kunnen doen, is door te beginnen met beleggen in aandelen. Hoewel veel mensen alleen al bij het woord beleggen vaak rode vlekken in hun nek krijgen, is dit dus absoluut niet nodig! Beginnen met beleggen is namelijk nog nooit zo toegankelijk geweest als tegenwoordig. Dus wil je je geld voor je laten werken, dan vertellen we je stap voor stap hoe je dit kunt doen.
Het geld op onze spaarrekening wordt steeds minder waard
Vanuit vroeger is velen van ons geleerd dat we moeten sparen voordat we iets kunnen kopen. Logisch, want zonder geld kun je natuurlijk niets kopen. Onzin als je het ons vraagt! Op de meeste huizen rust namelijk een gigantische hypotheek van enkele tonnen, dus waarom sparen als het ook anders kan.
Uiteraard is het wel belangrijk dat je een buffer hebt, voor wanneer de wasmachine, droger of televisie stuk gaat. Het advies is daarom dus ook om altijd zo tussen de 5000 en 10.000 euro spaargeld te hebben, zodat je deze onverwachte uitgaven eenvoudig kunt bekostigen. Maar wat doe je met de rest?
Je geld op de bank laten staan is tegenwoordig met de huidige rentestanden en stijgende inflatie zo’n beetje de minst verstandige keuze die er is. Ondanks dat het geld natuurlijk dezelfde hoeveelheid blijft, zul je er in koopkracht op achteruit gaan. Waar je tien jaar geleden voor hetzelfde geld nog twee weken all inclusive naar een luxe resort kon, kom je nu niet verder dan een week naar de camping aan het Gardameer in Italië. Niets mis mee, maar wel belangrijk je dit te bereiken.
Het is dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat je geld jaarlijks meer waard wordt dan de inflatie. Wanneer de inflatie, of terwijl het leven ieder jaar 3% duurder wordt, moet je zorgen dat je je vermogen met minimaal hetzelfde percentage laat stijgen om niet minder waard te worden. Hoe je dit kunt doen, vertellen we je in dit artikel. Beginnen met beleggen is namelijk dé manier om deze inflatie tegen te kunnen gaan.
Beginnen met beleggen doe je stap voor stap
Wanneer je voor jezelf hebt besloten dat je wilt gaan beginnen met beleggen, dan is het natuurlijk direct verstandig om een account te openen, geld te storten en je eerste aandelen te kopen. Uiteraard kan dit, maar of het zorgt voor het succes wat je ervan had verwacht valt vaak te nog maar te bezien. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf een duidelijke planning maakt om ervoor te zorgen dat je op een zo veilig mogelijke manier je geld voor je kunt laten werken.
Beleggen kent namelijk risico’s, waardoor je je inleg of een deel hiervan kunt verliezen. Juist daarom is het ontzettend belangrijk dat wanneer je gaat beginnen met beleggen, je deze risico’s voor zover mogelijk tot het minimum beperkt.
Omdat het tegenwoordig ontzettend gemakkelijk is en je letterlijk op ieder gewenst moment van de dag (uiteraard wel binnen de openingstijden van de beurs) en op iedere locatie aandelen kunt kopen en verkopen, is het bepalen van je strategie noodzakelijk. Zo voorkom je dat je misschien op basis van emotie een verkeerde beslissing neemt.
Zoek je een goede cursus waarin je alles leert over beleggen in aandelen?
Lees dan mijn Trading Navigator Methode review.
Met welke doel ga je beleggen?
Wanneer je jezelf de vraag stelt; met welk doel wil ik beleggen? Kan het zijn dat je twee antwoorden geeft. Uiteraard wil je voorkomen dat je geld op de spaarrekening door inflatie ieder jaar minder waard wordt. De andere redenen om te beginnen met beleggen is uiteraard om je geld meer waard te laten worden.
Voordat je daadwerkelijk overgaat tot de aankoop van je eerste aandeel, is het belangrijk voor jezelf een doel te stellen. Dit kunnen natuurlijk allerlei verschillende doelen zijn. Afhankelijk van het door jou gekozen doel, die je uiteraard op ieder gewenst moment kunt veranderen, kun je een strategie bepalen.
De voornaamste doelen waarom mensen willen beginnen met investeren zijn:
- Het dekken van de kosten van de studie van jezelf of je kinderen
- Je wilt graag een aanvulling op je pensioen
- Je bent voornemens in de toekomst een nieuwe of extra woning aan te schaffen
Wil je je kans op een sneller rendement vergroten, dan zul je hiervoor meer risico moeten nemen. Heb je alle tijd en ben je nog jong, dan is het raadzaam om het wat rustig aan te doen. Door het rente op rente-effect, ook wel ‘compound interest’ genoemd, wat volgens einstein ook wel het 8e wereldwonder werd genoemd, zorgt ervoor dat je je rendement gedurende de tijd exponentieel zien stijgen.
Begin alleen met beleggen met geld dat je kunt missen
De eerste stap die verstandig is om te nemen, is om je financiële situatie in kaart te brengen. Wat zijn je inkomsten en wat zijn je uitgaven. Heb je dit allemaal inzichtelijk, dan is het goed te kijken wat je maandelijks overhoudt. Allereerst is het zaak te kijken naar een noodfonds, mocht er dan in huis iets stuk gaan of misschien aan je auto, dan heb je in ieder geval geen stress over hoe dit te kunnen betalen.
We kunnen je namelijk verzekeren dat wanneer je gedwongen wordt tot de verkoop van aandelen omdat je een rekening niet kunt betalen, de koersen in 99 van de 100 gevallen ongunstig staan. Zorg er daarom dus ook altijd voor dat je voor jezelf een noodfonds hanteert, waarmee je onvoorziene kosten probleemloos kunt dekken. Heb je dit nu (nog) niet, dan is het raadzaam om niet direct alles wat je normaal gesproken spaart in aandelen te steken, maar dit 50/50 te doen.
Bepaal welke risico’s je wilt lopen
Wil je beginnen met beleggen voor de lange termijn, dan kun je je risico’s natuurlijk enorm beperken. Zo is namelijk gebleken dat investeerders die hun geld minimaal 10 jaar belegde, per saldo in de meeste gevallen een positief rendement wisten te behalen.
De voornaamste reden waarom het belangrijk is wanneer je begint met beleggen om je risico’s te bepalen, is omdat beleggen natuurlijk risico’s met zich meebrengt. Hoe sneller je wilt renderen, des te meer risico je zou moeten lopen. Deze risico’s zijn natuurlijk ook niet voor iedereen weggelegd.
Wil je een gemiddeld rendement van tussen de 5 – 10 % per jaar, dan kun je dit bereiken door relatief weinig risico te lopen. Door te kiezen voor aandelen of indexfondsen die zich al jaren achtereenvolgens hebben weten te bewijzen, zul je al snel merken dat het geld het werk voor je doet. Hoe dit exact werkt, vertellen we je verderop in dit artikel.
Verschillende soorten beleggingen
Afhankelijk van het doel wat je jezelf hebt gesteld en uiteraard ook het risico dat je wilt lopen, kun je uiteindelijk bepalen waarin je wilt gaan beleggen. Zo kennen we op de aandelenbeurs enkele verschillende soorten beleggingen, die handig zijn om even in het kort te bespreken.
Beleggen in aandelen
Veel mensen die beginnen met beleggen is het aan te raden om te beginnen met beleggen in aandelen. Aandelen zijn een stukje van een bedrijf, die een bepaalde waarde vertegenwoordigd. Stijgt de koers, dan wordt je belegging meer waard, daalt de koers, dan geldt uiteraard het omgekeerde.
Beleggen in opties
De tweede mogelijkheid om in te beleggen, is het beleggen in opties. Vooral wanneer je net begint met beleggen, is het niet direct aan te raden om hiermee te beginnen. Hoewel het je leuke rendementen kan opleveren, zijn de risico’s vaak vele malen groter. Beleggen in opties gaat namelijk over het afsluiten van bepaalde contracten. Hierin wordt bijvoorbeeld opgenomen dat je een bepaald aandeel tegen een voor afgesproken prijs kunt kopen. Meer hier over lees je in mijn artikel
Beleggen in crypto
Een hele andere markt naast de aandelenmarkt, is natuurlijk de wereld van crypto. Hoewel dit door veel beleggers niet wordt gezien als investering, maar meer speculatief, kun je ook hier met de juiste kennis leuke rendementen maken. Ben jij voornemens om te beginnen met beleggen in crypto, dan is het aan te raden om je eerst te verdiepen in deze wereld. Hoewel de technologisch die erachter schuilgaat, de blockchain technologie ontzettend populair is, zijn er inmiddels duizenden verschillende ‘coins’ verkrijgbaar, waardoor het een hele uitdaging kan zijn de geschikte er tussenuit te vissen.
Hoe begin je met beleggen?
Nadat je voor jezelf de bovengenoemde stappen hebt doorlopen en je het antwoord voor jezelf hebt op de vragen; wat je doel is, hoeveel geld je wilt beleggen, de termijn en ook het risico, is het tijd om een rekening te openen. Het openen van een rekening kan bij verschillende brokers, die in principe allemaal zowel op de pc, laptop als telefoon bereikbaar zijn. Dit heeft als voordeel dat je overal en altijd toegang hebt tot je beleggingen. Wel zo prettig, vind je niet?
Het aanmaken van een account
Wanneer je wilt beginnen met beleggen, dan begin je natuurlijk allereerst met het aanmaken van een account. Dit kun je bij verschillende ‘brokers’ doen zoals we deze noemen. Eén van de bekendste van Nederland is uiteraard ‘DeGiro’. Hier ben je daarnaast ook tot een bedrag van 100.000 euro verzekerd mochten ze om wat voor reden dan ook je geld kwijtraken bij bijvoorbeeld een hack. Een verkeerde belegging valt hier uiteraard niet onder.
Het bedrag waarmee je wilt beginnen te beleggen
Nadat je je account hebt aangemaakt, is het natuurlijk tijd om je eerste aandelen aan te schaffen. Zo kun je straks zeggen dat je voor een deel aandeelhouder ben van verschillende bedrijven, hoe gaaf is dat? Daarvoor het is wel belangrijk dat je geld op je beleggingsrekening stort. Dit kun je eenvoudig via iDEAL doen, zodat het geld er direct op staat. Is dit gelukt, dan kun je aan de slag!
Bepaal waarin je wilt gaan beleggen
Op het moment dat je voor het eerst gaat beleggen, dan komt er natuurlijk ontzettend veel op je af. Waar moet je in beleggen, welke aandelen hebben de potentie om te stijgen en zo zijn er natuurlijk nog veel meer vragen die je jezelf kunt stellen. Allereerst is het belangrijk om voor jezelf te bepalen of je kiest voor het beleggen in losse aandelen of dat je voorkeur uitgaat naar een ETF. Om je een idee te geven wat de verschillen zijn, lichten we ze hieronder verder voor je uit.
Beginnen met beleggen in losse aandelen
Wanneer je ervoor kiest om te beginnen met beleggen in losse aandelen, dan dien je zelf te kiezen voor welke aandelen je gaat. Dit kunnen bekende aandelen zijn zoals Apple, Amazon, Meta of AlphaBeta(Google). Uiteraard kun je ook kiezen voor de wat minder bekende aandelen, echter loop je dan natuurlijk wat meer risico. Hoe je je portefeuille het beste kunt opbouwen, vertellen we je hierna.
Beginnen met beleggen in een ETF
Vooral wanneer je net begint kan het lastig zijn om te bepalen waarin je wilt beleggen. Er zijn namelijk duizenden bedrijven waaruit je kunt kiezen. Het beleggen in een ETF kan dan een goede manier zijn om op een wat veiligere manier te kunnen beleggen. Een ETF, ook wel Exchange traded funds genoemd, is een mandje met aandelen die een bepaalde koers volgt.
Een bekende en direct ook populaire ETF, is de S&P 500. Dit is een ETF die de 500 beste aandelen van Amerika volgt. Voordat je aanspraak maakt om op te worden genomen in deze index, dien je 5 kwartalen op rij zwarte cijfers te hebben gedraaid.
Zo leg je de juiste fundering van je aandelenportefeuille
Nu je inmiddels weet waar je in kunt beleggen en je je strategie hebt bepaald, is het tijd om daadwerkelijk over te gaan tot het kopen van aandelen en natuurlijk eventueel een of meerdere ETF’s. Om je een idee te geven hoe je kunt zorgen voor een sterke portefeuille, hebben we enkele eenvoudige tips voor je.
Ga voor spreiding
Er is natuurlijk niets zo belangrijk als te kiezen voor de juiste spreiding. Wanneer het dan met een sector wat minder gaat, kun je dit met de andere eventueel (deels) opvangen. Het is daarom dus ook belangrijk dat je allereerst een goede spreiding voor jezelf aanbrengt, zodat je bij een eventuele stijging, de daling van een andere sector kunt opvangen.
Zorg voor een goede basis
Er is niets zo belangrijk als een goede basis. Kies je namelijk voor alleen maar risicovolle aandelen, dan loop je natuurlijk een veel grotere kans om een deel van je belegging kwijt te raken. Iets waar je vooral als beginnende investeerder niet op zit te wachten. Om je een idee te geven hoe je als beginnend je portefeuille het beste kunt indelen, hebben we een relatief eenvoudige strategie voor je.
De fundering
De fundering van je portefeuille. Deze laag bestaat vaak uit aandelen die relatief ‘save’ zijn. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld dividend aandelen of aandelen die een ontzettende sterke financiële positie hebben. Aandelen die je kunt opnemen in deze laag van je portefeuille zijn:
- Apple
- Microsoft
- Google (AlphaBeta)
- ETF’s
Uiteraard is het afhankelijk van je eigen strategie en ook onderzoek of deze aandelen op het moment dat je begint met beleggen nog steeds aan te raden zijn om te gebruiken als fundering van je portefeuille. Gemiddeld genomen bestaat zo tussen de 60 – 80 % van je portefeuille uit deze aandelen.
Risicovolle aandelen
Wanneer je net gaat beginnen met beleggen, dan is het natuurlijk allemaal ontzettend spannend. Je kijkt meermaals per dag op je telefoon om te kijken hoe de koersen bewegen en hoopt natuurlijk op snelle rendementen. Kies je ervoor om hierin te investeren, dan is het belangrijk dit niet met al te veel geld te doen. Deze koersen kunnen namelijk flink fluctueren, waardoor je snel geneigd kunt zijn tot het te snel verkopen van deze aandelen.
Heb je geduld, dan wordt dat op lange termijn zeker beloont!
Beginnen met beleggen is natuurlijk voor veel mensen een enorme stap. Toch zien we vaak dat een grote valkuil van veel van deze mensen is dat ze voor hun gevoel niet snel genoeg rendement maken. Ontzettend zonde, want juist daardoor gaan ze beslissingen nemen die niet weloverwogen zijn en uiteindelijk in de meeste gevallen niet goed aflopen.
Het is namelijk heel belangrijk dat je een duidelijke strategie hebt en je hier ook aan vasthoudt. Niet voor niets is één van de bekendste uitspraken van ‘s werelds grootste belegger Warren Buffett ook; het is niet gemakkelijk om snel rijk te worden, wel langzaam.
Snel rijk worden willen we natuurlijk allemaal, maar waarom enorme risico’s lopen, terwijl wanneer je langzaam rijk wilt worden dit vele malen eenvoudiger is? Om je een idee te geven, nemen we als voorbeeld een belegging in de S&P 500.
Het gemiddelde rendement van de S&P 500 was tussen 1957 en 2020 maar liefst 10,4%. Uiteraard waren er ook jaren bij waarbij het rendement negatief was, maar overall dus een prachtig rendement. Wanneer je alle tijd hebt, kun ook je op een relatief eenvoudige manier rijk worden.
Zo kan 100 euro beleggen per maand je leven veranderen
Je hebt eerder in dit artikel kunnen lezen wat het effect is van rente op rente. Om het iets duidelijker te maken voor je, hebben we enkele voorbeelden, die laten zien hoe belangrijk het is om dit fenomeen waar mogelijk te gebruiken.
10 jaar lang 100 euro per maand met een rendement van 10% = 20.146
20 jaar lang 100 euro per maand met een rendement van 10% = 72.399
30 jaar lang 100 euro per maand met een rendement van 10% = 207.929
Zoals je kunt zien is het effect gigantisch. En dat met 100 euro per maand gedurende een periode van 10, 20 of 30 jaar. Zekerheden heb je in de wereld van beleggen uiteraard nooit, maar kijkend naar het rendement van de afgelopen 75 jaar, is het vrij aannemelijk dat ook de komende jaren deze rendement op dezelfde manier blijven doorzetten. Dus heb je maandelijks 100, 200 of misschien zelfs wel 500 euro over? Realiseer je dan dat wanneer je 500 euro belegt met een rendement van 10% per jaar, je over 30 jaar miljonair bent! Dus wacht absoluut niet en begin vandaag nog met beleggen.
Tip: Met de cursus Trading Navigator Methode leer je alles over beginnen met beleggen in aandelen.
Lees mijn Trading Navigator Methode review.