Home » Beleggen » Dit moet je weten om te beginnen met beleggen

Dit moet je weten om te beginnen met beleggen

Leestijd: 6 minuten

Vandaag staat in Nederland nog steeds heel wat spaargeld op de klassieke spaarrekeningen. Jammer, want met de huidige rentevoeten brengt jouw spaargeld zo goed als niets meer op. Je zou zelfs kunnen stellen dat, door het steeds duurder wordende leven, jouw geld in waarde zakt in plaats van te stijgen. Een bedenking die je waarschijnlijk voor jezelf ook al wel gemaakt hebt al je de jaarlijkse renteberekening onder ogen krijgt. Is het dan niet de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een manier om toch een mooie opbrengst te krijgen voor jouw zuurverdiende spaarcenten? De tijd dat beleggen vooral voorbehouden was voor mensen met grote kapitalen ligt al lang achter ons. Iedereen kan beginnen met beleggen en het is zelfs eenvoudiger dan je zou denken. Voor je kan beginnen met beleggen zijn er enkele vragen die je jezelf moet stellen, daarna is het gewoon kwestie van de sprong te wagen.

Hoe kan ik beginnen met beleggen?

beginnen met beleggenAls je van plan bent om de eerste stappen in het beleggen te zetten, moet je eerst voor jezelf nagaan wat je wilt, hoe je dit het beste kan bereiken en welke termijn je voor ogen hebt om jouw doelen te bereiken. Aan de hand van onderstaande vragen krijg je hier een goed en overzichtelijk beeld van.

Wat is jouw doel?

Sparen doe je meestal met een doel. Wil je een mooie cent opzij kunnen zetten voor later? Droom je van die ene fantastische reis? Wil je binnen afzienbare tijd jouw droomwagen kunnen kopen? Het stellen van doelen helpt je bij jouw motivatie en zo weet je ook waar je naartoe moet werken. Dit geldt voor beleggen net zo goed als voor het klassieke sparen.

Welk bedrag kan je voor welke termijn missen?

Anders dan bij een spaarrekening, moet je om te beleggen geld gebruiken dat je voor een langere tijd kan missen. Als je onverwacht beleggingen uit noodzaak moet verkopen, loop je het risico om dit met verlies te moeten doen en dat wil je natuurlijk liever vermijden. Beleggingen zijn onderhevig aan koersschommelingen en je rekent beter een termijn van minstens 3 jaar en liever zelfs 5 jaar. Wat het bedrag betreft wat je kan beleggen, moet je eerst nagaan hoeveel geld je nodig hebt om te leven en een reserve voorzien voor onverwachte kosten en tegenslagen. Reken hier niet te krap zodat je niet in de problemen komt omdat je geld vast staat. De meningen over de grootte van dit bedrag lopen nogal uiteen en hangen in grote mate van jouw specifieke situatie af.

Wat is jouw beleggersprofiel?

Aan beleggingen zijn bepaalde risico’s verbonden, wat je bij de klassieke spaarvormen niet hebt. Je moet je hier van bewust zijn, maar laat dit je ook niet tegenhouden of bang maken. De mate waarin je risico wilt nemen, bepaalt uiteindelijk jouw beleggersprofiel. We kunnen binnen de beleggersprofielen 3 categorieën onderscheiden:

  • Defensief profiel. Je neemt weinig risico en bent bereid hiervoor een lagere opbrengst te realiseren.
  • Offensief profiel. In ruil voor een hoger rendement ben je bereid relatief veel risico te nemen.
  • Neutraal profiel. Je neemt genoegen met een gemiddeld rendement en bent bereid hiervoor een beperkt risico te nemen.

Het bepalen van een beleggersprofiel is bovendien een Europese verplichting. Op die manier kan aangetoond worden dat een belegger goed op de hoogte is van zijn eigen voorkeuren en mogelijkheden en de daaraan verbonden risico’s.

Naar welke beleggingsproducten gaat jouw voorkeur uit?

zelf beleggenDeze vraag volgt eigenlijk logisch uit de vorige. De verschillende beleggingsproducten hebben elk zo hun eigen kenmerken en daaraan verbonden hun eigen risico’s en mogelijke rendementen. Je kan beleggen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Een keuze voor het ene, sluit bovendien het andere niet uit. Doorheen de tijd kunnen jouw voorkeuren veranderen en kan je op zoek gaan naar nieuwe beleggingsvormen.

  • Aandelen. Hiermee koop je eigenlijk een klein deeltje van een beursgenoteerde onderneming. Je koopt en verkoopt de aandelen op de beurs tegen de koers van dat moment. Aan een lage waarde aankopen en aan een hoge waarde verkopen, zorgt voor winsten die erg kunnen oplopen zonder beperkingen. Aandelen passen perfect binnen de portefeuille van een offensieve belegger.
  • Obligaties. Een obligatie kan je zien als een soort lening aan een overheid of bedrijf. Omdat zij gebruik kunnen maken van jouw geld, krijg je hiervoor in ruil een rendement op de koers en een rente uitgekeerd. Kenmerkend aan obligaties is dat ze een vooraf bepaalde looptijd hebben en dat ze aanzienlijk minder risico inhouden dan aandelen. Het beleggen in obligaties is een prima idee voor een defensieve belegger.
  • Beleggingsfondsen. Hier koop je fondsen die inzetten op een spreiding in aandelen, obligaties en eventueel vastgoed. Door de spreiding kunnen eventuele verliezen opgevangen worden en heb je toch nog een aanvaardbaar rendement op jouw belegging op het einde van de looptijd. Kenmerkend hieraan is dat je weinig eigen keuze hebt, de korf van het fonds wordt door de uitgever ervan samengesteld. Op basis van jouw beleggersprofiel zal een fonds meer of minder aandelen en obligaties bevatten, bijvoorbeeld 75% aandelen en 25% voor een offensief profiel en het omgekeerde voor een defensief profiel. De mate waarin de verhoudingen kunnen gesteld worden, zorgt ervoor dat beleggingsfondsen voor ieder profiel geschikt zijn.

Wil je zelf actief beleggen of wil je het aan een beheerder overlaten?

Het antwoord op deze vraag zal in grote mate afhangen van jouw eigen kennis en ervaring met beleggen en de financiële wereld.

  • Heb je een ruime kennis en ervaring, dan kan je ervoor kiezen om helemaal zelfstandig te beleggen. Jij bepaalt welke producten je wilt en voor welk bedrag.
  • Zet je de allereerste stappen in het beleggen en heb je hier absoluut geen kennis en ervaring is, dan is het uitbesteden van je beleggingen aan een beheerder een goed idee. Op basis van jouw profiel zal hij jouw portefeuille beheren en streven naar een maximaal rendement.
  • Zelf beleggen met advies van een specialist laat je toe om eigen keuzes en beslissingen te maken, maar waarbij je toch kan terugvallen op adviezen en tips van een professional. Een prima idee voor wie een beperkte kennis heeft, maar nog niet het inzicht en de ervaring om maximale rendementen te behalen.

Doorheen de tijd kan je jouw keuze hierin uiteraard bijstellen. In het begin zal je misschien liever het beleggen overlaten aan een vermogensbeheerder, maar naarmate je zelf meer kennis verworven hebt, kan je ook meer zelfstandig handelen.

Wil jij beginnen met beleggen?

Beleggen is meer dan ooit in omwille van de huidige financiële markt en steeds meer mensen wagen hun kans. Ook jij kan kiezen voor een beter rendement voor jouw spaargeld en zo jouw dromen nastreven. Praat erover met mensen uit jouw omgeving, vraag raad aan vermogensbeheerders en jouw eigen bank en zet alle elementen netjes op een rijtje. Pas als je goed geïnformeerd bent, kan je ook effectief de stap zetten en weet je wat je kan en mag verwachten. Helemaal zonder risico is beleggen nooit, maar je kan wel grotendeels zelf bepalen hoe ver je hierin wilt en kunt gaan.

Doe vooral waar jij jou goed bij voelt en wat haalbaar is in jouw eigen persoonlijke en financiële situatie. Omdat steeds meer mensen begonnen zijn met beleggen, heeft de markt hier ook op ingespeeld door de drempel te verlagen. Al vanaf een klein maandelijks bedrag kan je beginnen met beleggen en zo verder evolueren en jouw kapitaal zien groeien. Je hoeft dus niet langer toe te zien hoe jouw spaarcenten op een klassieke rekening niets opbrengen, maar kunt kiezen voor een hoger rendement en een sneller behalen van jouw dromen.

Wil jij ook beginnen met beleggen. lees dan onze review over de Trading Navigator Methode van Harm van Wijk. Dit is de meest uitgebreide cursus over beleggen in aandelen die er is. Je ontvangt er ook gratis software bij om het beleggen makkelijker te maken.

Lees onze review over de Trading Navigator methode

Je kunt ook eerst de instapcursus In 10 stappen succesvol beleggen doen. Deze kun je nu kopen terwijl je alleen de verzendkosten betaald!

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie

error: Content is protected !!