Vandaag staat in Nederland nog steeds heel wat spaargeld op de klassieke spaarrekeningen. Jammer, want met de huidige rentevoeten brengt jouw spaargeld zo goed als niets meer op. Je zou zelfs kunnen stellen dat, door het steeds duurder wordende leven, jouw geld in waarde zakt in plaats van te stijgen. Een bedenking die je waarschijnlijk voor jezelf ook al wel gemaakt hebt al je de jaarlijkse renteberekening onder ogen krijgt. Is het dan niet de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een manier om toch een mooie opbrengst te krijgen voor jouw zuurverdiende spaarcenten? De tijd dat beleggen vooral voorbehouden was voor mensen met grote kapitalen ligt al lang achter ons. Iedereen kan beginnen met beleggen en het is zelfs eenvoudiger dan je zou denken.
Voor je kan beginnen met beleggen zijn er enkele vragen die je jezelf moet stellen, daarna is het gewoon kwestie van de sprong te wagen.
Hoe kan ik beginnen met beleggen?
Als je van plan bent om de eerste stappen in het beleggen te zetten, moet je eerst voor jezelf nagaan wat je wilt, hoe je dit het beste kan bereiken en welke termijn je voor ogen hebt om jouw doelen te bereiken. Aan de hand van onderstaande vragen krijg je hier een goed en overzichtelijk beeld van.
Wat is jouw doel?
Sparen doe je meestal met een doel. Wil je een mooie cent opzij kunnen zetten voor later? Droom je van die ene fantastische reis? Wil je binnen afzienbare tijd jouw droomwagen kunnen kopen? Het stellen van doelen helpt je bij jouw motivatie en zo weet je ook waar je naartoe moet werken. Dit geldt voor beleggen net zo goed als voor het klassieke sparen.
Welk bedrag kan je voor welke termijn missen?
Anders dan bij een spaarrekening, moet je om te beleggen geld gebruiken dat je voor een langere tijd kan missen. Als je onverwacht beleggingen uit noodzaak moet verkopen, loop je het risico om dit met verlies te moeten doen en dat wil je natuurlijk liever vermijden. Beleggingen zijn onderhevig aan koersschommelingen en je rekent beter een termijn van minstens 3 jaar en liever zelfs 5 jaar. Wat het bedrag betreft wat je kan beleggen, moet je eerst nagaan hoeveel geld je nodig hebt om te leven en een reserve voorzien voor onverwachte kosten en tegenslagen. Reken hier niet te krap zodat je niet in de problemen komt omdat je geld vast staat. De meningen over de grootte van dit bedrag lopen nogal uiteen en hangen in grote mate van jouw specifieke situatie af.
Wat is jouw beleggersprofiel?
Aan beleggingen zijn bepaalde risico’s verbonden, wat je bij de klassieke spaarvormen niet hebt. Je moet je hier van bewust zijn, maar laat dit je ook niet tegenhouden of bang maken. De mate waarin je risico wilt nemen, bepaalt uiteindelijk jouw beleggersprofiel. We kunnen binnen de beleggersprofielen 3 categorieën onderscheiden:
- Defensief profiel. Je neemt weinig risico en bent bereid hiervoor een lagere opbrengst te realiseren.
- Offensief profiel. In ruil voor een hoger rendement ben je bereid relatief veel risico te nemen.
- Neutraal profiel. Je neemt genoegen met een gemiddeld rendement en bent bereid hiervoor een beperkt risico te nemen.
Het bepalen van een beleggersprofiel is bovendien een Europese verplichting. Op die manier kan aangetoond worden dat een belegger goed op de hoogte is van zijn eigen voorkeuren en mogelijkheden en de daaraan verbonden risico’s.
Naar welke beleggingsproducten gaat jouw voorkeur uit?
Deze vraag volgt eigenlijk logisch uit de vorige. De verschillende beleggingsproducten hebben elk zo hun eigen kenmerken en daaraan verbonden hun eigen risico’s en mogelijke rendementen. Je kan beleggen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Een keuze voor het ene, sluit bovendien het andere niet uit. Doorheen de tijd kunnen jouw voorkeuren veranderen en kan je op zoek gaan naar nieuwe beleggingsvormen.
- Aandelen. Hiermee koop je eigenlijk een klein deeltje van een beursgenoteerde onderneming. Je koopt en verkoopt de aandelen op de beurs tegen de koers van dat moment. Aan een lage waarde aankopen en aan een hoge waarde verkopen, zorgt voor winsten die erg kunnen oplopen zonder beperkingen. Aandelen passen perfect binnen de portefeuille van een offensieve belegger.
- Obligaties. Een obligatie kan je zien als een soort lening aan een overheid of bedrijf. Omdat zij gebruik kunnen maken van jouw geld, krijg je hiervoor in ruil een rendement op de koers en een rente uitgekeerd. Kenmerkend aan obligaties is dat ze een vooraf bepaalde looptijd hebben en dat ze aanzienlijk minder risico inhouden dan aandelen. Het beleggen in obligaties is een prima idee voor een defensieve belegger.
- Beleggingsfondsen. Hier koop je fondsen die inzetten op een spreiding in aandelen, obligaties en eventueel vastgoed. Door de spreiding kunnen eventuele verliezen opgevangen worden en heb je toch nog een aanvaardbaar rendement op jouw belegging op het einde van de looptijd. Kenmerkend hieraan is dat je weinig eigen keuze hebt, de korf van het fonds wordt door de uitgever ervan samengesteld. Op basis van jouw beleggersprofiel zal een fonds meer of minder aandelen en obligaties bevatten, bijvoorbeeld 75% aandelen en 25% voor een offensief profiel en het omgekeerde voor een defensief profiel. De mate waarin de verhoudingen kunnen gesteld worden, zorgt ervoor dat beleggingsfondsen voor ieder profiel geschikt zijn.
Wil je zelf actief beleggen of wil je het aan een beheerder overlaten?
Het antwoord op deze vraag zal in grote mate afhangen van jouw eigen kennis en ervaring met beleggen en de financiële wereld.
- Heb je een ruime kennis en ervaring, dan kan je ervoor kiezen om helemaal zelfstandig te beleggen. Jij bepaalt welke producten je wilt en voor welk bedrag.
- Zet je de allereerste stappen in het beleggen en heb je hier absoluut geen kennis en ervaring is, dan is het uitbesteden van je beleggingen aan een beheerder een goed idee. Op basis van jouw profiel zal hij jouw portefeuille beheren en streven naar een maximaal rendement.
- Zelf beleggen met advies van een specialist laat je toe om eigen keuzes en beslissingen te maken, maar waarbij je toch kan terugvallen op adviezen en tips van een professional. Een prima idee voor wie een beperkte kennis heeft, maar nog niet het inzicht en de ervaring om maximale rendementen te behalen.
Doorheen de tijd kan je jouw keuze hierin uiteraard bijstellen. In het begin zal je misschien liever het beleggen overlaten aan een vermogensbeheerder, maar naarmate je zelf meer kennis verworven hebt, kan je ook meer zelfstandig handelen.
Wil jij beginnen met beleggen?
Beleggen is meer dan ooit in omwille van de huidige financiële markt en steeds meer mensen wagen hun kans. Ook jij kan kiezen voor een beter rendement voor jouw spaargeld en zo jouw dromen nastreven. Praat erover met mensen uit jouw omgeving, vraag raad aan vermogensbeheerders en jouw eigen bank en zet alle elementen netjes op een rijtje. Pas als je goed geïnformeerd bent, kan je ook effectief de stap zetten en weet je wat je kan en mag verwachten. Helemaal zonder risico is beleggen nooit, maar je kan wel grotendeels zelf bepalen hoe ver je hierin wilt en kunt gaan.
Doe vooral waar jij jou goed bij voelt en wat haalbaar is in jouw eigen persoonlijke en financiële situatie. Omdat steeds meer mensen begonnen zijn met beleggen, heeft de markt hier ook op ingespeeld door de drempel te verlagen. Al vanaf een klein maandelijks bedrag kan je beginnen met beleggen en zo verder evolueren en jouw kapitaal zien groeien. Je hoeft dus niet langer toe te zien hoe jouw spaarcenten op een klassieke rekening niets opbrengen, maar kunt kiezen voor een hoger rendement en een sneller behalen van jouw dromen.
Wil jij ook beginnen met beleggen. lees dan mijn review over de Trading Navigator Methode van Harm van Wijk. Dit is de meest uitgebreide cursus over beleggen in aandelen die er is. Je ontvangt er ook gratis software bij om het beleggen makkelijker te maken.
Lees mijn review over de Trading Navigator methode
Je kunt ook eerst de instapcursus In 10 stappen succesvol beleggen doen. Deze kun je nu kopen terwijl je alleen de verzendkosten betaald!
Tips voor beginnen met beleggen
Beleggen is een geweldige manier om na verloop van tijd vermogen op te bouwen, maar het kan ook een manier zijn om je brood te verdienen. Er zijn verschillende strategieën die je kunt gebruiken om van beleggen een winstgevende carrière te maken.
Begin klein en leer gaandeweg
Een van de beste manieren om met beleggen te beginnen is door klein te beginnen. Je hebt niet veel geld nodig om te beginnen met beleggen, en je kunt altijd meer toevoegen als je meer leert over de markt. Begin met het investeren van kleine bedragen in een paar verschillende bedrijven of fondsen, en leer dan zoveel mogelijk over die investeringen. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je meer geld gaan investeren en je portefeuille diversifiëren.
Specialiseer je in een niche
Een andere strategie om van beleggen je brood te verdienen is je te specialiseren in een bepaalde niche. Dit kan een specifieke bedrijfstak zijn, zoals technologie of duurzame energie, of een specifiek type belegging, zoals onroerend goed of dividenduitkerende aandelen. Door je te richten op één gebied kun je een expert worden op dat gebied en beter geïnformeerde beleggingsbeslissingen nemen.
Overweeg een carrière in beleggen
Als je fulltime van beleggen wilt leven, kun je een carrière in het vakgebied overwegen. Er zijn verschillende banen beschikbaar in de beleggingswereld, waaronder functies als financieel analist, portfoliomanager en investeringsbankier. Deze banen vereisen meestal een achtergrond in financiën of economie, maar ze kunnen zeer lucratief zijn als je succesvol bent.
Wees consequent en geduldig
Beleggen is geen get-rich-quick schema, het is een langetermijnstrategie. Het is belangrijk om geduld en consistentie te hebben in je aanpak. Houd je aan je investeringsplan en vermijd impulsieve beslissingen op basis van korte termijn marktschommelingen. Het kost tijd om je beleggingen te laten groeien en je moet het geduld hebben om daarop te wachten.
Diversifieer je inkomensstromen
Ook is het belangrijk om je inkomstenstromen te diversifiëren. Beleggen kan je een gestage inkomstenstroom opleveren, maar het is niet de enige manier om geld te verdienen. Overweeg andere inkomensgenererende activiteiten, zoals het starten van een eigen bedrijf of het verdienen van passief inkomen via huurwoningen. Hoe meer inkomstenstromen je hebt, hoe minder afhankelijk je zult zijn van je beleggingen om in je levensonderhoud te voorzien.
Leer over de markten en bedrijfstakken
Om weloverwogen beleggingsbeslissingen te nemen is het belangrijk om een goed begrip te hebben van de markten en industrieën waarin je investeert. Dit betekent op de hoogte blijven van het laatste nieuws en trends, en het bestuderen van financiële rapporten en analyses.
Houd je emoties onder controle
Beleggen kan emotioneel belastend zijn, en het is belangrijk om je emoties onder controle te houden om slimme beleggingsbeslissingen te nemen. Dit betekent dat je je beslissingen niet laat leiden door angst of hebzucht, en in plaats daarvan vertrouwt op je beleggingsstrategie en onderzoek. Het is ook belangrijk te onthouden dat de markten volatiel kunnen zijn, en dat er ups en downs zullen zijn. Het is belangrijk om gedisciplineerd te blijven en vast te houden aan je strategie in moeilijke tijden.
Leer jezelf voortdurend bij
De markten en de economie veranderen voortdurend, en het is belangrijk om je voortdurend bij te scholen over de laatste trends en ontwikkelingen om de curve voor te blijven. Dit kan inhouden dat je lessen volgt, boeken en artikelen leest, of seminars en conferenties bijwoont.
Overweeg te werken met een financieel adviseur
Werken met een financieel adviseur kan je helpen bij het samenstellen van een gediversifieerde portefeuille, het beheren van risico’s en het opstellen van een financieel plan dat aansluit bij je doelen. Zij kunnen ook waardevolle begeleiding bieden en je helpen om de complexe wereld van het beleggen te navigeren.
Drie populaire belegopties
Wie succesvol belegt en hiervan kan leven, doet dit meestal met aandelen, vastgoed of durfkapitaal. Dit laatste wordt in het Engels ook wel “venture capital” genoemd. We gaan nu even in op deze drie vormen van beleggen, zodat je als startende een belegger een idee krijgt op wat voor opties je kunt gaan verkennen zodra je meer in de wereld van beleggen komt. Niet iedere vorm zal vanaf het begin voor jou van toepassing zijn. Mochten je beleggingen echter succesvol blijken, dan zijn het echter allemaal slimme opties!
Aandelen
Een van de meest gebruikelijke manieren om van beleggen te leven is het kopen en verkopen van aandelen. Door aandelen van een bedrijf te kopen, word je mede-eigenaar van dat bedrijf en kun je een rendement op je investering verdienen via dividenden en vermogensgroei. Beleggen in aandelen houdt echter ook een aanzienlijk risico in, omdat de waarde van je investering sterk kan schommelen, afhankelijk van de prestaties van het bedrijf en de aandelenmarkt in het algemeen.
Onroerend goed
Een andere populaire manier om van beleggen te leven is door middel van onroerend goed. Dit kan bestaan uit het kopen en verhuren van onroerend goed of het investeren in vastgoedontwikkelingsprojecten. Investeren in onroerend goed kan een geweldige manier zijn om een vast inkomen te verdienen door huurinkomsten en waardestijging van onroerend goed. Het vereist echter ook een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal om te beginnen, en het proces van het kopen en beheren van onroerend goed kan tijdrovend en ingewikkeld zijn.
Durfkapitaal
Een meer gespecialiseerde manier van geld verdienen met investeren is durfkapitaal. Durfkapitaal is een vorm van particulier beleggen waarbij investeerders financiering verstrekken aan startende en kleine bedrijven met een groot groeipotentieel in ruil voor een eigendomsbelang in het bedrijf. Dit kan een manier van investeren zijn die veel risico’s en veel oplevert, omdat veel startups mislukken en de waarde van je investering sterk kan fluctueren.
Leven van beleggen? Het kan, maar vergt investering!
Leven van beleggen is zeker mogelijk, maar het vereist geduld, consistentie en een langetermijnaanpak. Begin klein, leer gaandeweg, specialiseer je in een niche, overweeg een carrière in het vakgebied, wees geduldig en diversifieer je inkomstenstromen. Met deze strategieën kun je van beleggen een winstgevende carrière maken.