Besparen op Boekhouden

Leestijd: 4 minuten

Ondernemen is een vak apart. je werkt voor jezelf en doet wat je leuk vindt. Echter komt er wel altijd een vervelend klusje bij. Boekhouden! Veel ondernemers besteden dit uit omdat ze het gewoonweg niet leuk vinden en moeilijk. Daarom nemen ze een boekhouder aan of besteden ze het aan een boekhouder uit. Maar een boekhouder is duur en brengt veel kosten met zich mee. Het is daarom dat boekhoudprogramma’s zo populair zijn. Je kunt veel automatiseren en zelf doen. Dit scheelt enorm veel geld. In dit artikel vertellen wij je hoe je kunt besparen op boekhouden.

Houdt je administratie zelf bij!

besparen op boekhoudenHet is een grote kostenpost die boekhouding. Zeker als je het zelf zou doen. Daarom besteden veel ondernemers dit uit. Toch kan dit ook enorm in de kosten oplopen. Veel boekhouders geven vaak ook aan dat je korting krijgt als je een deel zelf doet. Scan al je facturen en bonnen in en doe een deel zelf. Je kunt het natuurlijk ook helemaal zelf doen, maar dat is aan jou.
Je kunt het via Google drive doen of via Microsoft, maar je kunt ook kiezen voor een boekhoudprogramma. Het is belangrijk dat je de voor- en nadelen goed afweegt.

Kies de juiste software

Het is natuurlijk afhankelijk van jouw onderneming en van je boekhouding waar je voor kiest. Sommige bedrijven hebben een zeer complexe boekhouding. Daarvoor heb je een uitgebreider boekhoudprogramma nodig. Indien je geen complexe administratie hebt kun je het ook zelf doen of kiezen voor eenvoudige software. De keuze van de juiste software is in dit geval zeer belangrijk. Kies daarom de juiste software. Indien je niet goed weet wat je wilt laat je dan goed adviseren. Als je een boekhoudprogramma kiest wat niet geschikt is kost je dit alleen maar geld. Kijk daarom eerst goed naar alle software die wordt aangeboden.

Zorg dat je al je geld ontvangt

Voordat je aan de gang gaat met je boekhouding en een programma is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je al je geld ontvangt. Het is belangrijk omdat je boekhoudprogramma zo alles goed kan verwerken. Ook scheelt het je in de kosten, want een deurwaarder is niet goedkoop. Indien je iets mist of niet ontvangt krijg je van de software vaak een herinnering. Maar het is wel belangrijk dat je alles op orde hebt.
Een andere manier om veel geld te besparen met je boekhoudprogramma is bijvoorbeeld door het bijhouden van een urenregistratie. Veel boekhoudprogramma’s beschikken over een urenregistratie. Indien je jouw urenregistratie goed bijhoudt zorg je ervoor dat er geen uren gefactureerd blijven. Je krijgt hierdoor waarschijnlijk sneller waar je recht op hebt.

Mooie innovaties!

Het mooie aan een boekhoudprogramma is dat je er veel geld mee kunt besparen doordat deze programma’s over veel slimme innovaties beschikken.
Hieronder staan een aantal voorbeelden van dingen die in jouw voordeel zijn als je met een boekhoudprogramma werkt.
● Facturen die je per mail ontvangt kun je heel gemakkelijk naar je boekhouding doorsturen.
● Programmeer de FTP-functie van je scanner en stuur gescande documenten direct naar de administratie van het programma.
● Automatische back-ups zorgen ervoor dat je nooit meer zelf handmatig een back-up hoeft te maken.
● Je kunt vaak overal inloggen om bij je boekhouding te kunnen.
● Je kunt jouw verkoopfacturen direct versturen per mail vanuit het boekhoudprogramma.
Alle bovengenoemde punten kunnen jou een enorm voordeel bieden. Het scheelt je tijd en geld.

Meer zelf doen!

Door veel slimme innovaties zoals boekhoudprogramma’s wordt het steeds gemakkelijker om je boekhouding zelf te doen. Je bespaart er naast veel geld ook nog eens veel tijd mee. Het bijhouden van jouw dagelijkse administratie kan makkelijk door een boekhoudprogramma worden overgenomen. Daarnaast krijg je ook een beter overzicht over al je uitgaven en inkomsten. Je krijgt dus meer financieel inzicht in je eigen bedrijf. Je kunt er ook voor kiezen om een deel aan de boekhouder uit te besteden en de rest zelf te doen. Het scheelt altijd enorm in de kosten. Kijk er zelf goed naar en beslis daarna wat je ermee wilt.

Alles op een rij!

We hebben je nu kort toegelicht hoe je kunt besparen op je boekhouding. Hieronder sommen wij nog even voor je op hoe je kunt besparen op je boekhouding:
1. Doe het zelf door je administratie goed bij te houden. Je kunt ook een deel zelf doen en aan de boekhouder uitbesteden.
2. Schaf een goed en voordelig boekhoudprogramma aan.
3. Wees consequent en houdt je administratie goed bij.
4. Vraag advies aan derden en spring niet zomaar ergens in. Je weet maar nooit waar je tegenaan loopt. Schaf niet elk programma aan en informeer jezelf goed.
5. Krijg inzicht in je kosten door alles zelf goed bij te houden.

Zo zie je maar dat het eigenlijk heel eenvoudig is en dat je meer kunt dan je denkt. Het brengt je uiteindelijk veel geld op en dit is fijn want je kunt dit beter besteden aan andere investeringen in je bedrijf. Investeren is altijd goed om je bedrijf te laten groeien. Dus zet alles goed op een rijtje en creëer overzicht voor jezelf. Indien je dit overzicht hebt kun je uiteindelijk beslissingen nemen en kun je dingen gaan veranderen. Het is zeer eenvoudig, maar je moet het even door hebben voor je eraan begint.

Denk goed na over wat je wilt!

Het is natuurlijk uiteindelijk aan jou zelf als ondernemer in hoeverre jij je boekhouding wel of niet uitbesteedt. Ook is het je eigen keuze of je hiervoor tools gebruikt en welke. Het blijft wel een feit dat voor veel ZZP’ers en ondernemers in het MKB zoals jij boekhouding een duur kostenplaatje kan zijn. Het is daarom een goed idee om erover na te denken en te kijken of je geld kunt besparen op deze manier.

error: Content is protected !!