Besparen op verwarming

Leestijd: 4 minuten

Je huis opwarmen in de winter. Dat is vaak zo’n kostenpost waar mensen niet over nadenken, of waar ze van schrikken. Vaak denken ze ook dat ze er niet op kunnen besparen. Toch kan dit wel. Lees daarom dit artikel en laat je inspireren.

Wat is jouw verbruik?
Voordat je überhaupt gaat nadenken over besparen op je verwarming is het handig dat je weet wat jouw verbruik is. Het heeft geen zin om van alles te gaan besparen als je jouw verbruik niet eens weet. Verminder dit daarom door er inzicht in te krijgen.

Besparen op verwarming:
1. Kies een cv-ketel met voldoende capaciteit
2. Kies een (ultrazuinige) HR cv-ketel
3. Laat je ketel onderhouden
4. Extra besparen op verwarming met een zonneboiler.
5. Kies voor een warmtepomp.

Hoeveel je bespaart is van veel factoren afhankelijk. Vraag de installateur om een berekening op basis van jouw specifieke woonsituatie.

Verander je gewoontes:
Je hebt vaak gewoontes die er al zijn ingeslopen. Hieronder vindt je ze met enkele tips.
● Douche korter dit bespaart veel geld.
● Zet de verwarming lage.
● Doe de verwarming eerder uit .
● Doe een dikkere trui aan in plaats van een dunnere.
● Drink warme thee in plaats van veel koude frisdrank.

Besparen op verwarming:
Het is natuurlijk makkelijk om een dure zuinige ketel aan te schaffen. Toch heeft dat geen zin als je de rest niet isoleert of daar maatregelingen voor treft.
Je kunt veel maatregelingen treffen om te besparen op je verwarming zoals:
● Dubbele beglazing : raampartijen beslaan vaak een groot gedeelte van de buitenmuren. Via enkel glas ontsnapt enorm veel warmte. Pak daarom dubbele beglazing.
● Houd binnendeuren gesloten : laat deuren van verwarmde vertrekken niet nodeloos open staan.
● Plaats waterbespaarders dit bespaart namelijk tapwater in je kranen en c.v. Dit kost dus minder opwarming om het water warm te houden.

Tips: Besparen op verwarming:
● Door adem en transpiratie de lucht wordt het vochtig in huis. Dit kost dus extra energie. Daarom is ventileren elke dag zeer belangrijk.
● Gordijnen een extra isolatielaag voor je ramen vormen? De gordijnen eerder dicht doen is niet alleen knus, maar ook nog energiebewust.
● Doe je gordijnen open en laat je huid verwarmen door zonlicht. Dit is gratis.
● Scherm je buitenmuur af indien er wind op staat. Een struik of klimop kan al wonderen doen.

Extra tips voor besparen op verwarming

besparen op verwarmingHieronder volgen een paar extra tips waarmee je nog extra kunt besparen.
Tips:
● Verwarm jouw of de andere slaapkamers met een elektrisch kacheltje of gebruik een elektrische onderdeken om kosten te besparen wanneer je slaapt. Een warme kamer en bed is fijn, maar met gas stoken kost veel. Met deze oplossen bespaar je vaak meer.
● Isoleer ramen en (binnendeuren met tochtstrips.
● Plaats een tochtborstel of tochtklep voor je brievenbus.
● Plaats tochtborstels onder je binnendeuren.
● Hang niets over je radiatoren, dit verlaagt de verwarmingscapaciteit.
● Koop speciale radiatorfolie en plaats deze tussen muur en radiator, zodat de warmte niet de muur in gaat, maar de ruimte in.
● Hangt er een gordijn voor de radiator, neem dan een thermostaatkraan met afstandsvoeler. Deze zorgt voor een meer nauwkeurige regeling van de temperatuur en dus voor besparing.
● Gebruik je je zolder niet of nauwelijks? Zorg dat deze is afgesloten van de eerste verdieping of zorg voor extra isolatie van de vliering.
● Isoleer de zichtbare warmwaterleidingen met speciale schuim hoesjes. Zo blijft het water in de leiding beter op temperatuur. Per meter geïsoleerde leiding gas scheelt dit al snel 10 m3 gas per jaar.
● Heeft je schoorsteen een tochtklep? Zo nee, installeer deze dan. Het zal je veel geld besparen.

Tips waar je niet snel over nadenkt.
Het is een kleine moeite om te besparen op je verwarming. Toch denken mensen hier vaak niet over na. Ze vinden dingen vaak vanzelfsprekend. Hieronder geven we wij jou nog een aantal tips. Dingen waar je waarschijnlijk niet snel over na hebt gedacht.

1. Een graad lager
Zet de thermostaat standaard één graad lager. Ga voor 19℃, in plaats van voor 20℃.

2. Draai de radiator uit
Draai radiatoren in ruimtes waarin je niet hoeft te zijn uit. Het is zonde om te stoken als je er toch niet bent.

3. Gebruik deurdrangers
Als je deurdrangers gebruikt sluiten deuren vanzelf. Hierdoor zijn je deuren altijd gesloten en kost het je minder geld.

4. Thermostaat uur voor vertrek uit
Moet je weg? Zet je thermostaat dan een uur voor vertrek uit. Dan blijft het nog warm en bespaar je kosten.

5. Koud slapen
Koud slapen is gezonder en het scheelt je veel geld.

6. Niet lager dan 15℃
Zet de temperatuur niet lager dan 15℃. Dit kan veel geld besparen omdat je jouw huis niet weer helemaal hoeft op te warmen.

7. Thermostaatklok
Dat veranderen van temperatuur hoef je niet iedere dag zelf te doen. Je kunt een thermostaat klok instellen. Daarmee zorg je ervoor dat de kachel iedere dag vanaf een bepaald tijdstip overgaat op een gewenste temperatuur. Je hoeft dan niet meer zoveel na te denken over de thermostaat.

8. Slimme thermostaat
Neem een slimme thermostaat. Deze helpt je om inzicht te krijgen in je gebruik en kan zelf aan en uitschakelen. Je kunt er van alles mee instellen en het bespaart echt veel geld.

Advies!
Laat jezelf niets aansmeren en vergelijk alles goed. Vraag bij diverse bedrijven informatie aan en informeer jezelf goed. Het is wel een tijdsinvestering, maar uiteindelijk betaalt dit jou terug. Het is zo makkelijk om overal maar op af te stappen en het eerste de beste te nemen. Maar dit kost jou zoveel geld. Kijk daarom verder dan je neus lang is en bespaar veel geld.
Laat jezelf adviseren. Lees, vergelijk en sluit dan pas iets af.

error: Content is protected !!