Besparen op Zorgverzekeringen

Leestijd: 4 minuten

Zorgkosten kunnen in Nederland erg oplopen. Het is ook algemeen bekend dat zorgkosten in Nederland erg hoog kunnen zijn. Zo heb je het eigen risico van €385,-. Wat betekent dat alle kosten die je maakt voor een deel zelf betaalt. Sinds dat de zorgverzekeringen geprivatiseerd zijn is het veel duurder in Nederland om je te verzekeren. Daarnaast is het ook nog eens verplicht om jezelf te verzekeren. Het zou dan mooi zijn als je op je zorgkosten kunt besparen. Maar hoe doe je dat? In dit artikel vertellen wij je hoe je kunt besparen op je zorgverzekering en dus bespaart op kosten.

Waarom zou je besparen op je zorgverzekering?

Je zult jezelf dit waarschijnlijk afvragen: “ Waarom zou je besparen op je zorgverzekering?”
Nou dit is eigenlijk heel logisch. Indien je niet meer geld nodig hebt, waarom zou je dan meer uitgeven, dan nodig? Je kunt het geld voor onvoorziene kosten apart zetten en je hebt altijd een appeltje voor de dorst.

Tips!
Hieronder geven wij je een aantal tips. Deze tips vertellen jou hoe je op je zorgverzekering kunt besparen.

Tip 1. Je eigen risico verhogen
besparen op zorgverzekeringDe zorgpremie in Nederland kun je verlagen door een hoger eigen risico te nemen. Veel verzekeringen geven jou dan een mooie korting. Indien je niet veel zorgkosten verwacht te maken is dit een goede optie. Maar let op! Indien je wel onverwacht met hogere zorgkosten te maken krijgt moet je echt wel zelf betalen. Realiseer jezelf dat je dan tot het eigen risico wat jij hebt gekozen meer zelf moet betalen. Reken alles van te voren dus goed uit. Je kunt je eigen risico tot maximaal €885,- ophogen.

Tip 2. Ga alleen voor de basisverzekering
Er is ook nog een andere optie die je kunt doen om te besparen op je zorgverzekering. Indien je geen aanvullende zorg nodig hebt zoals: fysiotherapie of een bril, kun je er ook voor kiezen om alleen een basisverzekering te nemen. Je hebt dan geen aanvullende verzekering en dit zorgt ervoor dat jouw premie laag blijft.
Indien je wel gebruik maakt van de bovengenoemde zorg is het wel verstandig om een aanvullende zorgverzekering te nemen.
Tandartskosten kunnen ook erg oplopen, maar soms is een verzekering duurder dan de rekening bij de tandarts. Indien je niet veel problemen hebt aan je gebit is het aan te raden om geen aanvullende tandartsverzekering te nemen.

Tip 3. Check het soort basisverzekering
Kijk ook naar de soort basisverzekering. Er zijn namelijk verschillend bij de diverse zorgverleners en verzekeraars. Soms wordt er iets niet vergoed als de verzekeraar geen contract heeft. Het is wel zo dat de zorg die gedekt is hetzelfde is voor iedere soort basisverzekering.
Hieronder noemen wij ze van duur naar goedkoop op. Je hebt ook nog een verschil in polissen zoals:
● Restitutiepolis
● Combinatie van restitutie en natura
● Natura
● Budgetpolis
De restitutiepolis biedt je de breedste zorgkeuze en de meeste vergoeding als je naar een zorgverlener gaat waar de verzekering geen contract mee heeft. Indien je een combinatie hebt dan kun je vaak kiezen. Een naturapolis is goedkoper alleen zit je wel vaker vast aan de contracten die zorgverleners met een verzekering afsluiten. Een budgetpolis is helemaal goedkoop, maar je hebt ook veel minder keuze.

Tip 4. Niet dubbel verzekeren
Let goed op dat je jezelf niet dubbel verzekerd. Indien je een aanvullende verzekering neemt kan het zijn dat je in sommige gevallen al via de basisverzekering verzekert bent.

Tip 5. Ga voor een online zorgverzekering
Een online verzekering stuurt je geen papier. Dit scheelt voor het milieu en uw portemonnee. Je krijgt geen papieren thuis en zij besparen op de administratiekosten. Je slaat zo twee vliegen in één klap.

Tip 6. Collectieve zorgverzekering of niet?
Je kunt ook kijken of je via jouw werkgever of jouw sportvereniging of sportschool een collectieve verzekering kunt afsluiten. Je kunt vaak veel korting krijgen. Echter hoeft het niet zo te zijn dat je echt veel voordeliger uit bent, maar het is altijd de moeite om het na te vragen. Vergelijk alles dus goed voor je het afsluit en bekijk de voor- en nadelen.

Tip 7. Betaal je zorgpremie per jaar
Indien je jouw zorgpremie niet per maand, maar per jaar betaald kun je een fixe korting krijgen. Dit kan soms veel schelen. Reken het daarom uit en kijk of je het in een keer kunt betalen.

Tip 8. Vraag zorgtoeslag aan
Mensen kunnen tot een bepaald inkomen zorgtoeslag krijgen. Dit kan soms veel geld schelen. Check dit bij de belastingdienst en krijg veel geld terug.

Tip 9. Samen op één polis of niet?
Kijk of het lonend is om met je partner op een polis te gaan. Soms kan dit voordelig zijn, maar het kan ook zo zijn dat jij andere zorg nodig hebt. In dat geval ben je soms duurder uit.

Tip 10. Verzeker kinderen met meest uitgebreide dekking
Een kind is tot zijn of haar 18e jaar gratis mee verzekerd. Kijk naar de dekking van je verzekering en kies een verzekering die bij jou en je kinderen past. Je wilt natuurlijk niet voor onverhoopte kosten komen te staan. Je hebt zo meer lucht en hoeft je geen zorgen te maken over de zorg van je kinderen.

Tip 11. Vergelijk ieder jaar en stap over
Deze tip is zeker goud waard. Elke verzekering veranderd zijn of haar bedragen elk jaar. Soms kan een verzekering echt veel duurder uitpakken. Kijk daarom elk jaar goed naar wat je nodig hebt en of jouw verzekering dit dekt. Vergelijk ieder jaar en stap indien nodig over.
Ter voorbeeld: wellicht heb je dit jaar fysiotherapie gehad en gaf de fysiotherapeut aan dat je meer zorg nodig hebt. Je hebt dit jaar meer zelf moeten betalen omdat je te weinig behandelingen had. Kijk daarom voor het nieuwe jaar welke verzekering de meeste behandelingen vergoed. Het kan jou veel geld schelen.

Denk goed na en vergelijk!
Denk goed na voor je een verzekering afsluit. Maak een lijstje voor jezelf en schrijf daarop wat je nodig denkt te hebben. Het is natuurlijk altijd koffiedik kijken, maar uiteindelijk kan het je veel opleveren. Sluit niet de eerste de beste verzekering af en vergelijk alles goed.

error: Content is protected !!