Geld besparen in het huishouden

Leestijd: 4 minuten

Het leven is soms al duur genoeg en gaat er sneller doorheen dan je denkt. Zeker in je huishouden kan het soms zijn dat je denk van: “ Och, dat kan er ook nog wel van af”. Het geld gaat er dan sneller uit, dan dat er wat overblijft. Op Zich maakt dat niet uit als je van je budget kunt rondkomen. Toch kan het fijn zijn om geld over te houden en zo wat te sparen.
Je kunt in je huishouden meer besparen dan je denkt. Daarom in dit artikel tips die jou uitleggen hoe je geld kunt besparen.

Waarom zou je geld besparen?

Veel mensen zeggen wel eens: “ Geniet toch van het leven, als je dood gaat kun je jouw geld toch niet meenemen.” Dat is aan een kant natuurlijk waar, en het is ook belangrijk dat je geniet. Toch zijn er genoeg redenen te noemen die het wel waard zijn om wat te besparen zoals:
● Je hebt altijd een appeltje voor de dorst.
● Je kunt sparen voor je pensioen.
● Je kunt sparen om tegenslagen op te vangen.
● Je kunt sparen voor de studie van je kinderen.
● Je kunt vaker op vakantie of leuke dingen doen.
● Je kunt investeren in een huis.
● Je kunt je hypotheek sneller af betalen.

Eten en drinken!

besparen op huishoudenEr zijn diverse manieren om geld te besparen in je huishouden. Ook op je eten en drinken. Veel mensen geven hier vaak meer aan uit dan nodig is. Ze kopen dingen waarvan ze denken: “ Ach, dat kan toch wel.” Achteraf is dat dan dus niet nodig en bespaart het je veel geld. In dit kopje geven we je tips die jou leren hoe je kunt besparen op eten en drinken.
1. Pin een vast bedrag voor je boodschappen gaat doen. Echt waar, dit helpt en daagt je uit om aan je budget te houden.
2. Zet een vast bedrag elke maand apart voor je boodschappen. Sla basis dingen in en de rest kun je groente en vlees voor kopen. Online bestellen kan ook erg handig zijn en je houdt zo overzicht.
3. Plan de hoofdmaaltijden voor de hele maand. Zo weet je wat je nodig hebt en het bespaart je veel geld.
4. Bekijk en maak eerst voorraad op, voordat je boodschappen gaat doen. Scheelt je geld en gaat voedselverspilling tegen.
5. Drink thee en water in plaats van frisdrank, energiedrank en koffie. Koffie is duur.
6. Vries kliekjes in en houdt eens in de twee weken een kliekjesdag, vriezer leeg, spaart weer een maaltijd (of twee) uit.
7. Maak het zelf jouw eigen: jams, spreads, pindakaas, wraps, dips, soepen en sauzen.
8. Zoek lekkere budget recepten op internet op. Koken hoeft niet duur te zijn.
9. Koop dure dingen in de aanbieding.
10. Koop geen babyvoeding, maak het eten zelf. Het is gezonder en die potjes zijn hartstikke duur.
11. Eet minder vlees. Vlees is hartstikke duur en je hebt het niet elke dag nodig. Daarbij draag je zo ook nog bij aan het klimaat.
12. Zoek op het internet of in de omgeving. Vaak zijn er voedsel kasten bij instanties waar je gratis eten kunt doneren of vinden. Er zijn ook Facebook groepen voor.
13. Ga aan het einde van de dag naar de markt als die er is. Die verkopen vaak afgeprijsde groente en dit scheelt veel geld. Buitenbeentjes zijn net zo lekker.
14. Maak zelf je smoothies, veel goedkoper dan de flesjes uit de winkel.
15. Ontbijt met havermout dit is veel goedkoper. Vul aan met een stuk fruit, rozijntjes en nootjes. Heerlijk!Indien je Night-Oats maakt kost het je ook minder gas.
16. Eet s avonds goed en sla het toetje over. Toetjes uit de winkel zijn erg duur. Wil je toch een lekker toetje? Yoghurt met bruine suiker (nostalgie) of een stuk fruit. Voldoet ook prima.
17. Eet meer peulvruchten.
18. Verbouw je eigen kruiden.

Besparen op energie

Een van de hoogste kostenposten in je huis is vaak het gas-water-en-licht. Gas en elektriciteit zijn duur en als je niet oppast dan heb je zo een hoge rekening. Je kunt hierop flink wat besparen. Lees onderstaande tips:
1. Loop al je apparaten met stekkers na. Deze kun je vervangen voor iets zonder stekker. Het bespaart stroom. Denk eens aan de citruspers en Föhn. bijvoorbeeld.
2. Overweeg om je apparaten die ouder zijn dan 5 à 10 jaar te vervangen voor een A+++ model, dit bespaart vaak ook veel stroom.
3. Douche niet langer dan vijf minuten. Zet desnoods een wekkertje. Maak er met je kinderen een wedstrijd van. Nog leuk ook.
4. Zet je verwarming niet te laag, het kost vaak meer gas om het warmer te krijgen. Op 18 graden houden en dan bijstoken kost minder gas, dan een huis van ijskoud naar warmer te krijgen.
5. Isoleer je huis.
6. Informeer naar zonnepanelen.
7. Vervang je verlichting voor led verlichting.
8. Heb je iets lekkers gebakken. Laat de ovendeur dan even open staan. De warmte verwarmt je kamer of keuken.
9. Ooit gehoord van een douche besparende kop? Er komt dan minder water doorheen en bespaart dus water.
10. Je hebt bespaar knoppen voor de toilet. Als je dan doortrekt bespaart dat water.
11. Koop een regenton en besproei je planten daarmee. Scheelt veel kraanwater. Ook nog eens beter voor het watertekort.

Schoonmaakmiddelen en andere huishoudelijke producten!

Schoonmaakmiddelen en andere huishoudelijke producten zijn vaak erg duur. Daarnaast is het vaak slecht voor het milieu en je draagt bij aan de plasticsoep. Daarom is het belangrijk om hierop te besparen met de volgende tips:
1. Gebruik geen shampoo. Dit is niet nodig. Je haar heeft een natuurlijke afweer voor vuil. Wassen met shampoo is zelfs slecht. Het is daarbij ook nog eens erg duur.
2. Schoonmaakmiddelen zijn niet nodig. Met bakingsoda en natuurazijn kom je al een heel eind.
3. Wasverzachter is onzin. Pak natuurazijn en je was wordt ontzettend zacht.

Er zijn natuurlijk nog een heleboel dingen waarop je kunt besparen. Echter zijn dit de meest voorkomende waar je ook echt iets aan zult hebben. Denk goed na bij alles wat je doet en profiteer van al je besparingen. Je zult verstelt staan van hoeveel geld het je zal opleveren en hoeveel je ermee bespaart. Het is in ieder geval veel goedkoper dan alles maar uitbesteden en kopen. Er gaat zoveel geld in alles zitten.

error: Content is protected !!