Geld besparen op vaste lasten

Leestijd: 4 minuten

Het is altijd fijn om geld te kunnen besparen. Zeker als het om vaste lasten gaat. Het zijn soms van die dingen waarbij je denkt: “ Kon ik er maar minder voor betalen.” Toch vergeten veel mensen dat het ook echt kan en doen ze er eigenlijk niets aan. In dit artikel vertellen wij jou hoe je geld kunt besparen op vaste lasten.

Waarom zou je willen besparen?

Dit is natuurlijk een van de eerste vragen die naar boven kan komen. “Waarom zou je willen besparen op je vaste lasten?” Het antwoord is simpel: “ Het kan altijd goedkoper.” Dit is natuurlijk een heel simpel antwoord, maar het is wel zo. Het voordeel hiervan is dat je bespaart op kosten waar je eigenlijk liever niet te veel aan uit zou willen geven zoals: energie, water, televisie, internet en dergelijke. Als het maar werkt toch? Daarnaast als je bespaart kun je potjes opbouwen en veel andere leuke dingen doen.

Wat zijn de voordelen van besparen?

besparen op vaste lastenEr zijn veel voordelen aan besparen op je vaste lasten. Hieronder zetten wij ze even voor je op een rijtje:
1. Je kunt sparen voor je pensioen.
2. Je hebt altijd een extra spaarpotje.
3. Je kunt het geld weer in andere dingen in je huis investeren, hierdoor wordt je huis meer waard.
4. Je kunt sparen voor de studie van je kinderen.
5. Je kunt meer leuke dingen doen.
6. Je hebt een noodpotje.

Wat zijn vaste lasten?

Vaste lasten zijn lasten die elke maand vast terug komen. Je kunt alles onderdelen in de volgende posten:
● Woonlasten (hypotheek / huur, verzekeringen, belastingen, energie, water)
● Abonnementen en contributies (internet, tijdschriften, sportverenigingen)
● Kinderkosten (kinderopvang, sparen voor later, zwemles, etc.)

Echte vaste lasten versus “variabele” vaste lasten
Toch zijn er maar een paar categorieën echt vaste lasten: lasten waar je niet onderuit komt en waarover ook niet te onderhandelen valt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de huur van je huis,
als je in een huurhuis woont, en voor belastingen. Alle andere kosten zijn vaak iets meer “vloeibaar”. Zo zou je kunnen stellen dat je hypotheek een echte vaste last is, dat bedrag is doorgaans altijd vast. De rest fluctueert nogal. Bij verzekeringen geldt vaak dat je kunt kiezen uit diverse pakketten. Je kunt je auto “all-risk” verzekeren of WA+. Bij een zorgverzekering kun je een vrijwillig eigen risico nemen en dergelijke. Kijk alles goed na. Wat je niet nodig hebt, dat heb je niet nodig en je kunt altijd wat besparen. Op al deze categorieën kun je dus best wat besparen. Er is meer mogelijk dan je denkt.

Hoe kun je besparen op “vloeibare” vaste lasten?
Besparen op deze posten kan op verschillende manieren:
● Onderhandelen over de abonnements- of contractprijs
● Opzeggen
● Minder van gebruiken/verbruiken
● Een stapje terugzetten

Tip 1: Onderhandel over de abonnements- of contractprijzen
Telefonische verkopers zijn erop gericht om jou een abonnement af te laten nemen. Zij krijgen daar provisie op. Laat je niet zomaar iets aanpraten en onderhandel. Wat zij kunnen, dat kun jij ook. Onderhandel en zorg dat je iets afneemt voor minder. Je zult zien ze gaan er in mee, want ze willen maar al te graag een abonnement aan je kwijt.

Tip 2: Zeg ze op
Neem geen zinloze abonnementen. Vaak denken mensen dat het nog wel leuk is en handig. Een abonnement op: scheermesjes, tandpasta en tandenborstels, Netflix etc. Het zijn allerlei kosten die er in sluipen en waarvan je niet in de gaten hebt dat het veel geld kost. Zeg ze daarom op en trap er niet in.

Tip 3: Verminder het gebruik
Verminder je gebruik op het gebied van: elektriciteit, gas, water en autorijden. Het zijn kosten die niet nodig zijn en je veel kunnen besparen.

Tip 4: zet een stapje terug
Zet een stapje terug. Je hebt niet altijd het snelste of het beste nodig. In sommige gevallen kan dit waar zijn. Maar als je denkt aan televisie, telefoon, energie of internet, dan kun je nog veel besparen. Is dat snelle pakket voor internet echt wel nodig? Hebben wij die reisverzekering wel nodig? We betalen voor werelddekking maar we gaan nooit buiten Europa op vakantie. Het zijn van die kleine dingen waar je eens over na moet denken. Vaak sta je er niet bij stil en denk je: “Dat klinkt mooi!” Maar dan is het uiteindelijk niet nodig en heb je jezelf iets aan laten smeren. Kijk goed naar de mogelijkheden en zoek het beste voor jou. En een stapje terug doen is niet erg.

Kijk je administratie eens na!
Vaak denk je als je iets geregeld hebt: “ Ow, dat loopt wel!” Toch kunnen de lasten vaak nog omlaag. Dingen als huur en hypotheek natuurlijk niet. Toch is er meer mogelijk dan je denkt. Laat niet alles voor lief en kijk eens goed je administratie na. Ga daar eens een dag voor zitten. Wellicht kun je dat ene abonnement nog opzeggen? Of kan jouw telefoonrekening lager. Het zijn allemaal van die kleine dingen die er vaak bij inschieten, maar die wel veel op kunnen leveren. Laat jezelf niets wijsmaken. Neem niets voor lief en kijk eens verder.

Denk out-of-the-box
Vergis je er niet in in hoeveel geld allerlei acties jou geld op kunnen leveren. Veel mensen denken dat het niet kan, maar vaak levert het je meer op dan je denkt. Zijn al die afschrijvingen echt vaste lasten? Of zijn het lasten die je op kunt lossen of los kunt laten?
Denk out-of-the-box, er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Vaak denk je aan dingen waar je niet eens aan had gedacht. Bij het woord vast in vaste lasten denkt met vaak: “ Dit is vast, dus daar is niets aan te doen.” Toch is niets minder waard. Kijk verder en gebruik bovenstaande tips. Er is meer mogelijk dan je denkt. Laat jezelf ook niets aan praten en kijk naar wat jij wilt. Het is jouw geld. Jij werkt ervoor. Er zijn genoeg mensen die geen nee zeggen. Maar dat is helemaal niet erg. Kijk verder en denk buiten het hokje.

error: Content is protected !!