Groene hypotheek

groene hypotheekOp het gebied van duurzaamheid wil de overheid maar al te graag haar steentje bijdragen. Mensen die aan het milieu denken en duurzaamheid voorop stellen mogen daarvoor best beloond worden. Met de groene hypotheek is daarom voor mensen die een woning willen kopen, een hypotheek op maat ontwikkeld. De hypotheek is alleen aan te vragen voor mensen met een nieuwe woning en zal hen voorzien van enkele voordelen ten opzichte van de bekende hypotheekvormen, zoals de spaarhypotheek, de annuïteitenhypotheek en de effectenhypotheek. Het blijkt maar weer dat banken en hypotheekverstrekkers handig inspelen op de individuele wensen en behoeftes van hun cliënten.

Eisen aan de woning
Om een groene hypotheek af te kunnen sluiten, moet aan een aantal eisen worden voldoen. Zo komen nieuwe woningen in aanmerking en woningen ouder dan 1980 die gerenoveerd worden. Ook wanneer je besluit te renoveren met als doel om energiezuiniger te wonen, kun je in aanmerking komen. Lees voor je begint wel even de eisen door, zodat je later niet teleurgesteld wordt. Ook kun je een bestaande hypotheek in de meeste gevallen overschakelen naar een groene hypotheek, wanneer je aan de eisen voldoet.
Als je huis deel uitmaakt van een nieuwbouwproject, kun je via de projectontwikkelaar nagaan of er al een groenverklaring is verstrekt. Mocht dat niet het geval zijn, dan bestaat er de mogelijkheid om dat alsnog te doen.

Extra voorwaarde
Een extra voorwaarde aan het al dan niet afsluiten van een groene hypotheek kan betekenen dat veel mensen toch niet in aanmerking komen. De stichtingskosten voor een nieuw huis mogen namelijk niet meer bedragen dan 272.268 euro. Woningbezitters die graag willen gaan renoveren naar een duurzame en energiezuinige woning, hebben de mogelijkheid om een groene hypotheek af te sluiten voor een bedrag dat ligt tussen de 25.000 en 100.000 euro. Zij komen in aanmerking voor het gunstig rentepercentage voor het afgesloten bedrag. Verder zullen de kosten ondergebracht moeten worden bij een andere hypotheek. Om die reden hebben veel mensen met een groene hypotheek een tweede hypotheek afgesloten. Voor een deel profiteren ze zodoende van de voordelen van de groene hypotheek.

Duurzame hypotheken
In principe kun je stellen dat de groene hypotheek op haar beurt ook te verdelen is in meerdere varianten. Zoals een normale hypotheek ook onder te verdelen is. Zo kun je bijvoorbeeld een duurzame beleggingshypotheek aangaan. Daarbij wordt je geld belegd in duurzame fondsen. De beheerders van die fondsen kijken dan naar zaken als mensenrechten, betrokkenheid binnen de samenleving en, niet onbelangrijk, arbeidsomstandigheden. Echter, mensen die niet willen beleggen en liever voor zekerheid kiezen, is er de duurzame spaarhypotheek. Deze is vergelijkbaar met de normale spaarhypotheek, met als verschil dat de spaarpremie niet terecht komt in sectoren die duurzaamheid niet ondersteunen.

Oriënteren
Voor wie een huis wil kopen is het van belang een goede hypotheek af te sluiten. Op het internet zijn talloze verschillende hypotheken te vinden, met allen hun eigen voor- en nadelen. Hypotheekverstrekkers en banken bieden online veel informatie over hun hypotheken, zodat je ze thuis nog eens op je gemak kunt vergelijken. Stel voor jezelf een lijst van kritische vragen op en bekijk de folders en internetpagina’s zorgvuldig. Op die manier kun je bepalen of een hypotheek aansluit bij je wensen en behoeften. Zo voorkom je dat je te snel voor een hypotheek kiest die toch niet helemaal bij je past. Mocht je nog vragen hebben over de groene hypotheek, dan kun je altijd terecht bij een onafhankelijke deskundige.