Home » Crypto » Mining en staking

Mining en staking

Leestijd: 6 minuten

Crypto mining

Bitcoin aankopen doe je over het algemeen op een platform voor cryptocurrency en waarschijnlijk stel je jezelf daar verder weinig vragen bij. Als je weet dat het aantal Bitcoins nog dagelijks toeneemt, moeten die natuurlijk ergens vandaan komen. Heb je al van mining gehoord? Dat is namelijk de manier waarop nieuwe Bitcoins ontstaan, we gaan er graag even verder op in.

Blokchains

Om het begrip mining duidelijk te kunnen stellen, moeten we eerst even dieper ingaan op het begrip blokchain. Alle transacties die ook maar met een bepaalde cryptocurrency, dus ook de bitcoin, te maken hebben, worden in een register geplaatst. Een blokchain vervolgens is dan de ketting waarin de verschillende blokken met transacties terechtkomen. Om tot veilige transacties te komen, moeten de kopie in het netwerk van de bitcoin en die in de blokchain dezelfde zijn. Je kan blockchains zien als een eigen vorm van controle binnen de cryptocurrency waardoor er geen bank meer nodig is voor die toezichthoudende rol op transacties. In ons artikel over blockchains lees je hier meer over.

Mining

crypto miningAls je weet dat blokchains uit blokken van transacties bestaan, is de volgende vraag natuurlijk hoe die blokken dan op de ketting terechtkomen. Hier zijn we aan het begrip mining gekomen. Om een blok op de blokchain te kunnen plaatsen, moet je een rekensom oplossen. En dat klinkt eenvoudiger dan het is, er is een behoorlijk zware computer nodig om de rekensommen die de oplossing bieden aan te kunnen en je moet dan bovendien nog de eerste zijn die met de juiste oplossing komt. Slaag je hierin, dan krijg je daarvoor een beloning in de vorm van de cryptocurrency waarvoor je aan het minen bent.

Bitcoin hanteert de regel dat er maar eenmaal per 10 minuten een blok kan geplaatst worden, wat de rekensommen uiteraard steeds moeilijker maakt en miners steeds meer moeten investeren in hardware die het oplossen ervan mogelijk maakt. Voordeel hieraan is dat hoe moeilijker de opgave is, hoe moeilijker het systeem te hacken is. Eenvoudig gesteld, kan je dus zeggen dat mining het als eerste oplossen is van rekensommen die toelaten een blok van transacties op de blokchain te plaatsen.

Miningpools

Zoals gezegd worden de rekensommen steeds moeilijker omwille van de beperking van het aantal blokken dat kan toegevoegd worden. Het is dan ook daarom dat het voor een enkeling vrijwel onmogelijk geworden is om oplossingen te vinden. Onder het motto “teamwork makes the dream work” werken verschillende onafhankelijke miners samen om zo de krachten te bundelen en toch met oplossingen voor de dag te kunnen komen. Hoeveel jouw verdienste is, hangt af van de hoeveelheid rekenkracht die je kan toevoegen aan het team. De samenwerkingen die op deze manier ontstaan, noemen we miningpools.

Proof of work

Werken zonder bank, biedt voordelen en nadelen. Het grote voordeel is uiteraard het wegvallen van een toezichthouder, maar daar moet dan wel iets voor in de plaats komen. In plaats van te rekenen op een bank, moeten bij cryptocurrencies de gebruikers op elkaar kunnen rekenen om tot een veilig systeem te komen. De veiligheid wordt hier gegarandeerd door de zware rekenkracht van de computers die de rekensommen oplossen. Het bewijzen van die rekenkracht wordt de Proof of Work genoemd. Dat dit systeem werkt, bewijst het feit dat het zo goed als onmogelijk geworden is om een aanval uit te voeren op Bitcoin.

Is zelf minen een goed idee?

crypto mining stakingHet klinkt mooi om gratis bitcoin te krijgen in ruil voor het oplossen van de rekensommen. Toch moet hier een kanttekening bij gemaakt worden. Ja, je krijgt een beloning voor het plaatsen van een blok op de blockchain, helaas zal je al met veel oplossingen voor de dag moeten komen om de investeringen terug te verdienen die met het minen gepaard gaan. Je moet beschikken over een uiterst krachtige computer die je nooit uitschakelt en je moet investeren in gespecialiseerde hard- en software om over voldoende rekenkracht te bezitten. Op je eentje zal je vrijwel nooit die investeringen terug verdienen. Wil je toetreden tot een miningpool, dan is de beloning kleiner, maar moet je natuurlijk ook niet zoveel investeren.

Minen is de manier om nieuwe bitcoin te produceren, maar er komt heel wat meer tijd, energie en geld bij kijken dan je zou vermoeden. Omdat Bitcoin een zelfstandig betaalmiddel wil worden zonder inmenging van een bank, moet volop ingezet worden op de veiligheid van het systeem en dat heeft zo zijn kostprijs. Denk dus niet dat je gauw even rekensommetje gaat oplossen en de botcoins zomaar jouw richting ziet uitkomen. Mining moet je dus meer als een uitdaging dan als een echt verdienmodel zien.

Crypto staking

De wereld van de cryptocurrency staat bol van de specifieke termen en staking is er zo eentje van. Je zou het kunnen zien als een vorm van passief inkomen omdat je eigenlijk een soort van beloning ontvangt als je jouw cryptomunten een tijdlang vasthoudt. Dit vasthouden zorgt voor een stabieler en en sterker netwerk en wie hieraan meewerkt, mag daarvoor iets in ruil verwachten. Rijk zal je van er niet van worden, maar het is een zekere inkomst die je hebt als je in welbepaalde cryptomunten investeert.

Hoe werkt crypto staking?

Je weet al dat staking het vasthouden is van je cryptomunten voor onbepaalde tijd en zonder er ook maar iets mee te doen. Dit is meteen ook het eenvoudigste eraan, maar er zit nog een heel systeem achter dit principe. Naast minen is ook staken een manier om blokchains te valideren, zij het dan zonder dat je er ingewikkelde rekensommen moet voor oplossen, maar door middel van een Proof of Stake.

Als jij jouw munten vasthouden, kan je aanzien worden als een validator en help je dus mee aan het valideren van blokken op die ondertussen bekende ketting. Men gaat ervan uit dat als jij munten vastzet die als een borg gezien worden, je jouw werk als validator goed zal doen omdat je er zelf belang bij hebt. Nieuwe validators worden gekozen op basis van het aantal coins dat zij in stake hebben en krijgen naargelang de hoeveelheid daarvan hun beloning in de vorm van de cryptomunt.

Voorwaarden

Als jij met jouw crypomunten graag mee geniet van dit systeem, zoek dan eerst en vooral een exchange die dit ondersteunt. Je kan hiervoor onder andere terecht bij Bitvavo, Binance en Coinbase als zijn er ongetwijfeld ook nog vele andere. Je wist al dat je de munten moet vasthouden om in aanmerking te komen voor een beloning en vaak hangt daar ook een minimumtermijn aan vast, verhandel je de munten vroeger dan verlies je de beloning. De voorwaarden verschillen van exchange tot exchange, je doet er goed aan bij die van jou na te gaan wat bij hen de specifieke voorwaarden zijn waaraan je moet voldoen.

Beloningen

Afhankelijk van het soort cryptomunt zal je op jaarbasis een percentage krijgen en zal dit in de vorm van crypto zijn die aan jouw wallet worden toegevoegd. Hou er rekening mee dat niet iedere munt hiervoor in aanmerking komt en dat de rentepercentages continu kunnen wijzigen.

Voordelen

De reden bij uitstek om te kiezen voor staking is het genereren van een passief inkomen. Je kan het zien als een extraatje bovenop de winst die je uit de transacties op zich haalt. In tegenstelling tot mining hoef je voor staking ook helemaal geen dure investeringen te doen, je kan gewoon deelnemen via jouw platform als die mogelijkheid beschikbaar is. Staking is dan ook heel laagdrempelig en voor iedere investeerder mogelijk ongeacht het ingelegde kapitaal. Omdat staken anders dan minen geen gebruik maakt van zware computers die veel energie verbruiken en permanent moeten blijven aanstaan, is het ook een heel stuk milieu vriendelijker.

Wie handelt in cryptomunten doet er zeker en vast goed aan om de mogelijkheden tot staking te bekijken. Je hebt er niets bij te verliezen, enkel te winnen als je bereid bent om jouw cryptomunten gedurende een bepaalde tijd vast te houden. Hoe groter jouw portefeuille wordt, hoe meer winst je kan doen zonder dat je daarvoor extra inspanningen hoeft te doen. We kunnen weinig redenen bedenken om hier niet aan deel te nemen, tenzij je natuurlijk een investeerder op korte termijn bent en dagelijks wil kunnen kopen en verkopen.

Wil je geld verdienen met Crypto? Dan raden we je aan om onze review over X10 met Crypto te lezen. Dit is een methode om je investering te vertienvoudigen.

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie