Home » Beleggen » Sparen of beleggen

Sparen of beleggen

Leestijd: 7 minuten

Momenteel is de spaarrente erg laag. Daarom zijn veel mensen op zoek naar een alternatief dat meer geld oplevert. Eén van deze alternatieven is beleggen. Dit kan interessant zijn maar er komen wel een aantal dingen bij kijken voordat je daar aan kan gaan beginnen.
Aan beleggen zitten risico’s vast. Je kunt er geld mee verdienen maar ook verliezen. Voor je met beleggen begin moet je ook de juiste kennis hebben zodat je weet wat je doet en de risico’s kunt beperken. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen en nadelen van beleggen en sparen. Zo kun je makkelijker een keuze maken.

Is sparen beter dan beleggen?

Je kunt niet zeggen dat de ene optie beter is dan de andere. Dit heeft ook te maken met je persoonlijke situatie, daarom zal voor de één sparen de juiste keuze zijn en voor de ander beleggen. Het is natuurlijk altijd verstandig om te sparen. Als je spaart heb je een reserve achter de hand voor als er iets gebeurt. Je kan altijd voor onverwachte uitgaven komen te staan, bijvoorbeeld als je auto of je wasmachine er plotseling de brui aan geven.

Toch vinden de meeste mensen sparen niet meer zo aantrekkelijk. Dit heeft er natuurlijk alles mee te maken dat de rente die je ontvangt zeer laag is of zelf nihil. De hoogte van de spaarrente wordt bepaald door de Europese Centrale Bank, kortweg ECB genoemd. Het ziet er naar uit dat die rente voorlopig nog wel erg laag zal blijven.

Het risico wat je loopt is het grootste nadeel van beleggen. Maar beleggen heeft ook voordelen. Als je dit goed doet kun je mooie winsten maken. Veel meer dan dat je spaarrekening ooit zal opleveren. We gaan nu de voordelen en nadelen bespreken van beide manieren. Daarna kun je voor jezelf bepalen wat voor jou het meest geschikt is, sparen of beleggen.

Sparen

sparen of beleggenSparen is een oude bekende manier om je vermogen te behouden. Ondanks dat de rente nu laag is heeft sparen ook nog steeds voordelen. Sparen is daarom nog steeds populair. Veel mensen doen dit.

Voordelen van sparen

Een voordeel van sparen is dat het een veilige manier is. Bij beleggen loop je de kans om geld te verliezen, bij sparen speelt dat nauwelijks. Een reden zou kunnen zijn dat de bank waar je je spaarrekening hebt failliet gaat. Mocht dan gebeuren dan is er nog het depositogarantiestelsel. Met dit garantiestelsel geeft de overheid een garantie op je spaargeld tot maar liefst 100.000 euro. Je ontvangt je geld dan dus terug en dit maakt dat de kans dat je spaargeld gaat verliezen heel klein is.

Naast dat sparen veilig is biedt dit ook zekerheid. Het geld blijft immers op de spaarrekening staan. Tot voor kort groeide dat zelf omdat je daar rente op kreeg. Tegenwoordig is dat nauwelijks meer het geval. De waarde van je spaargeld blijft altijd hetzelfde, bij beleggen ben je afhankelijk van de koersen. Ook al zou het slecht met de economie gaan blijft het bedrag wat op je spaarrekening staat nog steeds hetzelfde.

Dan is er nog een voordeel dat je altijd bij je geld kan. Tenminste bij de meeste banken is dat zo of je moet een afspraak met de bank hebben waarbij het geld voor een bepaalde tijd vast staat. Tegenwoordig kun je via online bankieren direct geld overboeken van je spaarrekening naar je betaalrekening en andersom.

Nadelen van sparen

Maar aan sparen zitten ook nadelen. Een groot nadeel is tegenwoordig dat het niets meer oplevert. Vroeger waren er nog leuke rentes waardoor je spaargeld vanzelf ging groeien maar nu is dat niet meer. Het bedrag wat op je spaarrekening staat blijft hetzelfde, met sparen gaat dat nu niet meer stijgen.

Daarnaast is er ook nog de inflatie. Bij inflatie stijgen prijzen en sommige kunnen ook dalen. Wanneer er sprake is van meer stijging dan daling spreekt men van inflatie. Het komt er op neer dat je bij inflatie minder kunt kopen voor hetzelfde geld. Dat geldt dus ook voor je spaargeld. Hoewel het bedrag op de spaarrekening hetzelfde blijft kun je daar door de inflatie minder voor kopen. Dus je spaargeld blijft gelijk maar de waarde daalt en kun je er dus minder voor kopen.

Dan is er nog een nadeel namelijk dat je vermogensbelasting moet betalen. Dit betaal je als je 50.000 euro of meer vermogen hebt of 100.000 euro of meer als dit samen met een fiscaal partner is. Je fiscale partner is, globaal gezegd, iemand met wie je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap mee hebt. Op internet zijn veel artikelen te vinden over wat een fiscale partner precies is. Doordat je dus vermogensbelasting betaald daalt je vermogen dus. De bedragen die we hier noemden zijn voor 2021. Voor de exacte bedragen en regels kun je het beste op de website van de belastingdienst kijken.

Beleggen

beleggen sparenNu we de voordelen en nadelen van sparen genoemd hebben gaan we verder kijken naar beleggen, wat natuurlijk ook voordelen en nadelen heeft. Niet iedereen heeft een goed beeld van beleggen. Je hoort wel eens verhalen van mensen die daar veel geld mee verloren hebben of juist een grote winst hebben gemaakt. We gaan de voordelen en nadelen van beleggen eens nader bekijken.

Voordelen van beleggen

Een groot voordeel van beleggen ten opzichte van sparen is dat dit veel op kan leveren. Bij sparen weet je dat het niets oplevert, bij beleggen is die mogelijkheid er zeker. Als je met beleggen begint is het heel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet anders is de kans groot dat je geld gaat verliezen. Door dit goed te doen kun je met beleggen een veel hoger rendement halen dan bij sparen.

Tip: Wil je alles weten over beleggen in aandelen? Lees dan eens onze review over de Trading Navigator Methode van Harm van Wijk. Dit is de meest uitgebreide cursus op dit gebied en je ontvangt er ook nog eens gratis software bij die het beleggen makkelijker maakt.

Een ander voordeel van beleggen is dat je meestal nergens aan vast zit. Je kunt je beleggingen immers kopen en verkopen wanneer je dit wilt. Of je nu belegt in vastgoed, in aandelen of gaat beleggen met opties. Het is wel verstandig om beleggen voor een langere periode te doen.

Nog een voordeel van beleggen is het rente-op-rente effect. Dit houdt in dat als je rente ontvangt op een bepaald bedrag je deze rente weer kunt herinvesteren. Dus bij beleggen is dat de winst die je maakt, die kun je weer herinvesteren en dan met dat bedrag weer winst maken. Als je dit goed doet kan je vermogen behoorlijk stijgen.

Nadelen van beleggen

Het belangrijkste nadeel van beleggen is het risico dat je loopt. Bij sparen is dat er niet maar bij beleggen wel. In het verleden zijn er met beleggen hele mooie resultaten gehaald. Maar er is natuurlijk geen garantie dat resultaten die in het verleden zijn behaald ook in de toekomst behaald zullen worden. Je weet nooit zeker of je winst gaat maken. Als je met beleggen zou beginnen is dat een risico wat je moet accepteren. Bereid je daarom goed voor als je met beleggen begint en ga niet zomaar op eigen houtje wat doen. Zet ook nooit al je geld in, alleen geld wat je echt missen, je kunt het immers verliezen.

Een ander nadeel van beleggen is is dat je ook over je belegde vermogen vermogensbelasting betaald. Wanneer je winst maakt kun je dit weer terug verdienen, bij sparen weet je zeker dat je dat kwijt bent. Het is uiteraard niet zeker of je winst gaat maken.

Sparen of beleggen?

We hebben zowel de voordelen als de nadelen van sparen en beleggen besproken. Het hangt van je persoonlijke situatie af wat je het beste kan doen. Voor beleggen moet je dus geld hebben wat je daarvoor kan gebruiken. Ook moet je als je voor beleggen kiest bereid zijn de risico’s te nemen. Als je dit niet zo ziet zitten en bang bent voor de risico’s, of als dat veel stress op gaat leveren is sparen wellicht een betere optie.

Als je met beleggen begint kun je je misschien afvragen wanneer kan ik daar het beste mee beginnen. Het ideale instapmoment is er niet. Je weet nooit wat de koersen gaan doen. Sommige mensen wachten te lang met instappen. Bijvoorbeeld omdat de koers hoog is en dan denken ze dat ze teveel betalen. Of juist omdat de koers laag en dan denken ze dat het niet goed gaat met de aandelen. Als je het geld hebt om te beleggen kun je er net zo goed meteen mee beginnen. Als je te lang wacht kun je rendement mislopen.

Disclaimer

Dit artikel is slechts informatief bedoeld. Wij geven geen financieel advies. Ook hebben wij geen rekening gehouden met je persoonlijke omstandigheden. Daarom kan de keuze om te gaan sparen of te gaan beleggen voor iedereen anders zijn. De informatie in dit artikel is ook niet volledig. Het is slechts algemene informatie over de voordelen en nadelen van sparen of beleggen.

Wil je meer weten over beleggen? Lees dan eens het boek “In 10 stappen succesvol beleggen” geschreven door Harm van Wijk

Lees onze review over “In 10 stappen succesvol beleggen”

Deel dit artikel op social media

Plaats een reactie

error: Content is protected !!