Home » Geld verdienen blog » Tips om zelf je pensioen te kunnen berekenen

Tips om zelf je pensioen te kunnen berekenen

Leestijd: 3 minuten

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken, ons pensioen. Waar de een zich er al vroeg mee bezighoudt, laat de ander het op zijn of haar beloop. Uiteraard is die keuze volledig aan jezelf, maar is het wel goed om alvast na te denken wat je uiteindelijk precies wilt. Zo zullen de meesten van ons die werken voor een werkgever, automatisch sparen voor hun pensioen, maar is het ook raadzaam om goed na te denken om ook zelf wat opzij te leggen voor net dat beetje extra.

Zo kun je via een vermogensbeheerder ook zelf pensioen beleggen, zodat je iedere maand een vast bedrag inlegt en dit na je pensioen kunt laten uitbetalen. Om te weten wat je nu nodig hebt, is het verstandig dit op voorhand alvast te berekenen. Dit zorgt ervoor dat je weet of je voldoende hebt ja of nee en zo eventueel tijdig kunt kiezen om wat extra’s aan de kant te leggen voor na je pensioen.

zelf pensioen berekenen

Zorg voor de juiste informatie

Om een duidelijk beeld te kunnen schetsen van hoe je pensioen er daadwerkelijk uitziet, is het belangrijk om de juiste informatie te verzamelen. Dat betekent dus dat je moet weten wat je huidige leeftijd is, je verwachte pensioenleeftijd, je huidige inkomen en natuurlijk ook hoe je huidige pensioenvoorzieningen zijn geregeld. Gelukkig is dit relatief eenvoudig op te vragen, maar is het wel belangrijk om een goed beeld te kunnen krijgen. Stel dat er al een pensioenplan is, bijvoorbeeld vanuit je werkgever, dan is het wel belangrijk ook te weten wat de details hiervan zijn.

Hoeveel wordt er maandelijks van je salaris ingehouden en wat doe je werkgever er eventueel nog bij? Ook de verwachte rendementen zijn hierin van belang, omdat je zo een goed beeld krijgt van wat je na je pensioen kunt en mag verwachten. Zorg ook dat je weet of hetgeen dat je spaart via je werkgever, een vast bedrag is of een percentage van je salaris. Is dit eerste het geval, dan is de kans groot dat je straks met een enorm gat zit.

Verwachte uitgave tijdens je pensioen

Wanneer je wilt weten wat je nodig denkt te hebben tijdens je pensioen, is het belangrijk te weten wat je uit denkt te gaan geven. Nu ben je een stuk vaker thuis, waardoor de kans op extra uitgave ook groter is. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld een oude hobby op gaat pakken, maar is het ook goed te weten dat je vaak een stuk minder krijgt dan in de periode toen je nog in loondienst was. Denk ook na over eventuele aanschaf van een auto, mocht je deze in het verleden altijd via de zaak hebben gereden en ook andere zaken zoals onvoorziene kosten, die je nu ineens van een stuk minder inkomen moet kunnen zien op te hoesten. Breng dus in kaart wat je denkt uit te geven, zodat je direct weet wat je maandelijks nodig hebt om goed rond te kunnen komen.

Zorg voor een aanvullende pensioen

Het kan natuurlijk zijn dat je na het berekenen van je pensioen tot de conclusie komt dat je niet voldoende hebt aan hetgeen je via je werkgever spaart. Je kunt er dan voor kiezen om ook zelf te zorgen voor een aanvullend pensioen. Dit kun je doen door iedere maand keurig een vast bedrag te gaan sparen, maar ook beleggen behoort tot de mogelijkheden. Wel is het verstandig in gesprek te gaan met een financieel adviseur, zodat ze samen met je kunnen kijken naar wat je extra nodig denkt te hebben, zodat op basis daarvan een plan kan worden gemaakt.

Disclaimer
Dit artikel is geen beleggingsadvies of ander financieel advies. Het gaat hier alleen om de ervaringen die als schrijver met de lezers gedeeld worden. Dit artikel is informatief en is bedoeld als vrijblijvend en niet als een concreet aanbod om een overeenkomst te sluiten. Na het lezen van dit artikel kan de bezoeker zelf beslissen of hij/zij het betreffende product wil kopen of niet.

Plaats een reactie