De dalende rentevoeten die we nu toch al een aantal jaar na elkaar zien, zorgen ervoor dat steeds meer mensen overstappen van de klassieke en alom gekende spaarrekeningen naar het beleggen. Een spaarrekening mag dan wel zonder risico’s zijn, helaas is het op vandaag ook vrijwel zonder opbrengst. Beleggen daarentegen houdt een zeker risico in, maar het brengt je, zeker als je het goed en doordacht aanpakt, ook flink wat meer op. Vind je dat het kapitaal waar je zo lang en hard voor gewerkt en gespaard hebt wel wat meer mag renderen dan de rentes op een spaarrekening? Starten met beleggen is in dat geval een prima idee. Zoals met alles zijn hier natuurlijk ook zowel voor- als nadelen aan verbonden, we bekijken hieronder samen even de voordelen en nadelen van beleggen.
Wat is beleggen?
Beleggen is eigenlijk een heel ruime term voor het investeren van jouw kapitaal, of een gedeelte ervan, met het doel het behalen van een mooi rendement. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of een combinatie ervan, geheel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en financiële situatie.
Beleggen in de praktijk
In tegenstelling tot bij het klassieke sparen waar je jouw geld gewoon op een spaarrekening plaatst en je er verder geen omkijken naar hebt, doe je er bij beleggen goed aan om voorbereid en planmatig te werk te gaan. Enkele van de vragen die je jezelf moet stellen en die je vervolgens de juiste richting in keuze zullen opsturen zijn:
- Wat is jouw doel?
- Hoeveel geld kan je missen?
- Op welke termijn kan je dat geld missen?
- Hoeveel risico ben je bereid te nemen?
Als deze vragen een antwoord hebben gekregen, zal je al een duidelijk beeld hebben van de beleggingen die voor jou in aanmerking komen en kan je van start gaan.
De voordelen van beleggen
Het spreekt voor zich dat als je de overstap maakt naar de wereld van het beleggen, je dit doet omwille van de voordelen die het je zal opleveren. De belangrijkste voordelen som ik graag even voor je op.
Haal een hoger rendement
Waar een spaarrekening bij de meeste banken zo goed als niets meer oplevert, kan je met beleggingen wel nog steeds op een mooi rendement rekenen. Een gemiddelde opbrengst van 10% of zelfs meer is zeker haalbaar en dat verschil is toch al de moeite van het overwegen waard. Door in een spreiding van jouw portefeuille te voorzien, kan je nog meer opbrengst halen. Als het ene product het eens een bepaalde periode wat minder goed doet, wacht je gewoon op een stijging en ondertussen kennen andere van jouw producten wel al die stijging.
Bouw een mooi passief inkomen op
Zeker voor wie beroep doet op de kennis en ervaring van een vermogensbeheerder is beleggen een perfecte manier om een mooi en stabiel passief inkomen op te bouwen. Jij hoeft helemaal niets te doen, maar kunt wel flink wat geld verdienen met het werk dat jouw beheerder voor jou doet. Een ideale manier om een bedrag op te bouwen voor later of om jezelf eindelijk eens dat extraatje te kunnen gunnen. Beheer je jouw beleggingen zelf dan bouw je natuurlijk ook dat passief inkomen op, maar zal het wel wat tijd en werk vragen. De keuze hierin is helemaal aan jou. Sommige mensen vinden het ook gewoon leuk om zelf de touwtjes in handen te hebben en daar is niets mis mee.
Laat jouw rendement voor jou renderen
Bij beleggen kan je ervoor kiezen om de winst te incasseren en er iets leuk mee te doen, een beter plan is het om jouw rendement ook opnieuw te gaan beleggen. Zo maak je jouw kapitaal steeds groter en zal je dus ook een steeds grotere opbrengst kunnen genereren. Je zou er van versteld staan hoe snel jouw startkapitaal hiermee kan groeien.
Jouw geld blijft steeds beschikbaar
Je hoort vaak dat je bij beleggen moet denken op langere termijn en dat klopt ook wel. Het is op die manier dat eventuele mindere periodes kunnen opgevangen worden. Dit wil echter niet zeggen dat je, in geval van nood, niet aan jouw geld zou kunnen. Typisch kenmerk van beleggingsproducten is dat je ze wanneer je dat wil kan aan- en verkopen. Het is niet aan te raden om beleggingen op een minder goed moment te verkopen, maar nood breekt wet en het geeft je een gerust gevoel te weten dat je toch over jouw geld kan beschikken indien nodig.
De nadelen van beleggen
Je raadt het waarschijnlijk al, ook bij beleggen geen voordelen zonder nadelen.
Beleggen brengt een zeker risico met zich mee
Tegenover het voordeel van een hoger rendement staat bij beleggen het nadeel van een zeker risico. Je kan nooit voorspellen of en hoeveel rendement je zal halen en in het slechtste geval kan je ook jouw startkapitaal verliezen. Dit zal vooral een risico zijn als je slechts in één product belegt. Spreiding kan namelijk het risico aanzienlijk verminderen. Doet een product het wat minder, dan zal je ook andere producten hebben die het beter doen. De hoeveelheid risico hangt ook af van jouw keuze in producten. Zo houden aandelen een groter risico in dan beleggingsfondsen. Het komt er dus gewoon op aan om ervoor te zorgen dat jouw portefeuille goed samengesteld is.
Beleggen gaat niet vanzelf
Bij een spaarrekening zet je jouw geld erop en hoef je verder niets meer te doen. Bij beleggen gaat het toch enigszins anders in zijn werk. Onderzoek doen naar jouw beleggersprofiel, volgen van de financiële en economische situatie, inzicht krijgen in de trends die beleggingen volgen, het komt er allemaal bij kijken als je van jouw beleggingen een succes wil maken. Is dit helemaal niets voor jou, dan kan je dit nadeel omzeilen door met een vermogensbeheerder te werken. Hij doet dan het werk voor jou en jij kan van de winsten genieten. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat een beheerder ook niet voor niets werkt en er dus kosten aan verbonden zijn.
Denken op langere termijn
Beleggen doe je met geld waarvan je niet verwacht het op korte termijn nodig te zullen hebben. Omdat beleggingsproducten onderhevig zijn aan zoveel verschillende economische factoren, komen pieken en dalen voor in de waarde ervan. Paniek is niet nodig, na een daling komt op termijn wel weer een stijging, maar hoelang dit op zich zal laten wachten is niet te voorspellen. Een termijn van 3 tot 5 jaar wordt als minimum gezien als het over beleggen gaat. In die termijn kan een markt voldoende stijging of kan een daling weer goedgemaakt worden. Ook hier is spreiding een manier om de schade te beperken.
Je eigen keuze
Beleggen kent voordelen en nadelen, het is helemaal aan jou om uit te maken welke ervan je laat doorwegen in jouw keuze om al dan niet over te stappen naar beleggen om jouw spaargeld meer te laten opbrengen. Voor wie echt de eerste stappen hierin zet en geen enkele kennis heeft over de verschillende mogelijkheden, kan de hulp van een vermogensbeheerder goud waard zijn. Niets belet je nadien toch zelfstandig verder te gaan, maar dan heb je alvast wel al een en ander kunnen leren en kan je die kennis dan zelf verder uitbreiden. Beleggen kan je trouwens al met een heel klein bedrag doen, misschien is dat een optie om echt overtuigd te geraken? Waar veel mensen eerst aarzelen, zijn ze nadien blij dat ze ermee begonnen zijn en genieten ze jaar na jaar van wat hun beleggingen hen opbrengen.
Tot zover de voordelen en nadelen van beleggen. Wil je zelf leren beleggen maar weet je er nog niet genoeg van af? Kijk dan eens naar mijn review over de Trading Navigator Methode van Harm van Wijk. Dit is de meest uitgebreide training op het gebied van beleggen met gratis software om het beleggen makkelijker te maken.
Je kan ook beginnen met de instapcursus In 10 stappen succesvol beleggen deze is ook van Harm van Wijk.