Home » Geld verdienen blog » Wat is dropshipping?

Wat is dropshipping?

Leestijd: 6 minuten

Je ziet de term dropshipping online bij webshops en online marktplaatsen wel van tijd tot tijd verschijnen. Zie je dit als consument, dan heeft het op jou eigenlijk weinig tot geen invloed. Jij bestelt jouw product online, betaalt het en krijgt het thuis geleverd. Als ondernemer echter is het een unieke mogelijkheid om snel, eenvoudig en goedkoop de verkoop van jouw eigen (online) winkel een enorme boost te geven of jouw kans om die droom van een eigen winkel te verwezenlijken.

Het dropshipping principe van naderbij bekeken

Bij dropshipping ga je als handelaar eigenlijk een winkel uitbaten zonder eigen fysieke voorraad en alles wat daarbij komt kijken. Jouw klanten bestellen en betalen dan wel bij jou. Het is een derde partij die ervoor zorgt dat het product bij de klant aankomt. En die dus instaat voor het voorraadbeheer en de logistieke organisatie. Het hoeft niet gezegd dat dit tal van voordelen inhoudt voor jou als handelaar, maar toch ook enkele nadelen.

Hoe ga je van start met dropshipping?

dropshippingJe kan door middel van dit systeem dan wel startpunt jouw webwinkel opstarten, toch is het goed eerst een concreet plan op te maken om later niet voor onaangename verrassingen te komen te staan. Eerst zal je moeten bepalen welke producten je wil verkopen. Kies hiervoor dan voor een product wat nog niet in overvloed op de markt is.

Online is er veel concurrentie aanwezig. Als je ervoor kiest om op deze manier te werken, betekent dit niet dat je dit voor alle aangeboden producten hoeft te doen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de populairste wel zelf in voorraad te hebben en te leveren en de minder courante via een tussenpersoon te laten leveren.

Vind goede leveranciers

Dan is het zaak om de meest geschikte leveranciers en groothandels te vinden die aan de ene kant mooie tarieven en voorwaarden hanteren, maar aan de andere kant ook volkomen betrouwbaar zijn. De tevredenheid van jouw klanten hangt af van het volledige proces en jij kan nog zo je best doen, als de leverancier het laat afweten, heb je een ontevreden klant.

Online kunnen klanten ook reviews geven en een minder goede service zal op jou en niet op de leverancier verhaald worden. Prijzen zijn belangrijk, maar ook de kwaliteit mag niet uit het oog verloren worden.

Klanten zijn best wel bereid iets meer te betalen voor een duurzamer product dat ze netjes en snel geleverd krijgen. Zet dit dus zeker voor jouw webwinkel in de verf. Maak een gebruiksvriendelijke, aantrekkelijke en originele webshop aan en informeer jouw klanten ook steeds over de leverwijze en levertijden van hun bestelde product.

Beloftes die je niet kan waarmaken zullen jouw bedrijf eerder schade dan winst opleveren. Pas als je alles netjes hebt uitgewerkt en er zeker van bent dat je op een rendabele manier een goede service kan bieden, kan je van start gaan.

Wat zijn de voordelen van dropshipping?

Dropshipping biedt jou als handelaar vele voordelen, zeker als je een startende ondernemer met beperkt kapitaal bent. We kijken graag even naar de belangrijkste punten.

Relatief goedkoop

Omdat je niet over eigen voorraden, magazijnen, ingerichte kantoren, vervoersmiddelen en dergelijke meer moet beschikken, is deze manier van werken een goedkope oplossing. Eenvoudig gesteld heb je genoeg met een laptop en internetverbinding waarmee je gewoon van thuis kan werken. De lage kosten zijn drempelverlagend als je met het idee speelt een webshop op te starten, maar niet over het nodige geld beschikt en hier ook niet makkelijk aan kan komen.

Snelle opstartmogelijkheden

Werken met dropshipping zorgt ervoor dat je geen tijd en energie moet steken in het inrichten van een winkel, kantoorruimte en opslagplaats, je moet geen voorraden beginnen aanleggen waar je een ordening in moet maken. Als je eenmaal jouw producten hebt uitgekozen en ze in je webshop hebt geplaatst en de nodige samenwerkingen met leveranciers bent aangegaan, kan je beginnen! Veel fysieke winkels hebben een lange opstartperiode vanwege de vele voorbereidingen die ermee gepaard gaan.

Niet locatiegebonden werken

Voor velen is ook dit een groot voordeel, je bent nooit locatiegebonden voor jouw werkzaamheden. Bestellingen opvolgen, orders doorgeven aan jouw leverancier, vragen van klanten beantwoorden en zo meer, je kan het allemaal doen wanneer je wil en van waar je wil. Ideaal als je dit als bijberoep wilt doen of als je door andere bezigheden geen hele dag op kantoor kan doorbrengen.

Groot assortiment aan producten

Als je eigen voorraden moet aanleggen, kost dit direct heel wat geld en heb je een grote opslagruimte nodig, zeker als je met een uitgebreid aanbod werkt. Met dropshipping echter kan je een enorme hoeveelheid verschillende producten aanbieden zonder dat je voor de kosten en opslag ervan moet instaan.

Wat zijn de nadelen van dropshipping?

dropshipping voordelen nadelenOngeacht het grote aantal overtuigende voordelen zijn er ook wel enkele nadelen aan deze methode verbonden die je aandacht vragen en waar je je bewust moet van zijn. Ook hierop gaan we graag even samen verder in.

Lagere winstmarges

Omdat je met een tussenpersoon werkt, zullen voor jou de winstmarges op de verkoop kleiner zijn. Jouw leverancier of groothandel werkt uiteraard niet gratis en zal ook zijn deel van de koek moeten hebben. Voor een deel kan je dit verrekenen in de prijzen die je aan jouw klanten berekent, toch moet je opletten hier niet in te overdrijven waardoor een aantal klanten afhaken.

Door de flinke opmars van dropshipping zal je origineel, goedkoop en kwaliteitsvol uit de hoek moeten komen. Klanten gaan sowieso prijzen van verschillende aanbieders met elkaar vergelijken en dan moet je op één of andere manier het verschil zien te maken.

Geen invloed op de voorraden

Jij biedt dan wel de producten te koop aan, je hebt er geen invloed op hoe snel jouw leverancier aan de producten raakt en dus hoe snel die bij jouw klant zullen aankomen. Ook als jouw leverancier het product niet meer heeft of een verkeerd product opstuurt, kan jij hier weinig aan doen.

Mensen die online een bestelling plaatsen, hebben vaak grote verwachtingen naar snelle levertijd toe, en daar kan het al een misgaan. Het kan een oplossing zijn om van de producten die je vaak verkoopt een beperkte eigen voorraad aan te leggen.

Afhankelijk van een derde partij

Ken je de uitspraak “wat je zelf doet, doe je meestal beter”? Met dropshipping kan jij nog zo goed je werk doen, als je leverancier steken laar vallen, gaat dit ook ten koste van de reputatie van jouw webshop. Als verkoper ben en blijf jij nog steeds de eindverantwoordelijke, ook al maakt de tussenpersoon een fout. Niet de ideale positie als je zelf perfectionistisch ingesteld bent. Aan jou dus om de fouten van een ander op te lossen op een manier die jouw klant tevreden stelt.

Een goede selectie in de leveranciers waar je mee werkt, kan dit al voor een groot deel tegengaan. Maak ook duidelijke afspraken en leg die op papier vast, goede afspraken maken namelijk nog steeds goede vrienden. Loopt er toch iets mis, probeer dan samen met de leverancier een passende oplossing te vinden waardoor dergelijke problemen in de toekomst kunnen vermeden worden.

Geld verdienen met dropshipping

Dropshipping is steeds meer in opmars en dat is voor consumenten een goede zaak. Op die manier kunnen zij online een groot deel van hun aankopen doen en dat tegen vaak lage prijzen. Wil jij ook mee op die trein stappen? Informeer je goed, maak een degelijk businessplan op en onderhandel met verschillende leveranciers tot je de beste voorwaarden hebt gekregen.

Het is een mooie kans als je origineel, goedkoop en klantvriendelijk kan werken waardoor klanten voor jou kiezen in het enorme aanbod dat ze voorgeschoteld krijgen. Durf out of the box te denken en kom met een product op de markt wat weinig concurrentie kent.

Disclaimer
Dit artikel is geen beleggingsadvies of ander financieel advies. Het gaat hier alleen om de ervaringen die als schrijver met de lezers gedeeld worden. Dit artikel is informatief en is bedoeld als vrijblijvend en niet als een concreet aanbod om een overeenkomst te sluiten. Na het lezen van dit artikel kan de bezoeker zelf beslissen of hij/zij het betreffende product wil kopen of niet.

Plaats een reactie